18.11.2023 | 10:09
Доган: Пеевски е феномен в българската политика
"ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения"

„Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца“, написа почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Той не присъства на Централния съвет на партията, но изпрати „послание“ до членовете на ДПС, публикувано на сайта на движението.

„Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи“, пише той.

Доган твърди, че оставката на Мустафа Карадайъ е била изненадваща, „но си има предистория и развитие“. По думите му Карадайъ „има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот“.

Относно завръщането му начело на партията Доган пише, че не е допускал, че ще му се наложи да се завърне в оперативната политика.

„Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие. На второ място съм неприятно изненадан от свръхочакванията на различни анализатори от предстоящото ми пребиваване в терена на ставащото в политическите реалности. През последните три десетилетия многократно ми се е налагало да бъда свидетел на началото и края на социалните свръхочаквания. Те винаги са свързани с кризисните възприятия на политическите реалности и имат един и същ профил на драматичен завършек. Освен това не съм фен на героите-спасители в историята, защото те по дефиниция подвеждат обществото с илюзорни представи за неговото бъдеще. Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот.

Доган добавя, че единствената му мотивация да се върне в политиката е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи.

„ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.“

Той добавя, че ДПС е продукт на исторически обстоятелства и винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. В заключение Ахмед Доган пише, че основните новини се произвеждат в парламента, а не в партийните централи, и затова медийните му изяви ще са „дозирани и пестеливи“.

„Но ще изневеря на себе си, ако не изразя притесненията си за политическата ситуация в страната. България все още няма ясен проспект за своето развитие. Предстоящото ни включване в Шенген измести всички значими проблеми, свързани с днешното състояние на държавата и на гражданското общество. Например, родните ни политици загърбиха демографската криза в страната. За всеки би трябвало да е ясно, че това е изключително важен въпрос за държавата и обществото, защото е свързано с физическото възпроизводство на нацията. Неглижирането на този проблем може да има фатални последици за следващите поколения. Позволявам си да апелирам към всички парламентарни групи за спешно намиране на решение на този фундаментален въпрос в рамките на предстоящия бюджет на страната.“

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране