01.12.2019 | 15:58
Дончев не очаква премиерът да върне социалния министър на поста му
Той не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика
Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев не очаква премиерът да върне министъра на труда и социалната политика Бисер Петков на поста му, след като самият Борисов поиска и получи оставката му.

„В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции“. Коментира пред БНР Дончев по повод протеста на различни организации срещу оставката на Бисер Петков.

„Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера“, каза Дончев.Според него мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

„От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента – създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде“, коментира вицепремиерът. По думите му тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

„Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията“, каза Дончев и обясни, че министърът трябва да прави политики и с публични послания: „Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон“.

Томислав Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика. Според него да се правят промени в правителството не е нов момент в политиката.

„Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество“, каза Томислав Дончевпо повод отминалата среща на премиера с Доналд Тръмп. Според него за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории – „по координатната система Изток – Запад“. А газовата карта на Европа се променяла динамично и вече има гъвкави решения.

„Ключовите думи са конкуренция и диверсификация“, заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, което означава избор и сигурност.

Прокуратурата и КПКОНПИ

„Тези органи – прокуратурата и КПКОНПИ – са само част от инструментите, които трябва да борят корупцията… Те трудно биха могли да се справят без сътрудничеството на различни държавни служби“, коментира вицепремиерът.

„За да стигнем до състезание с един кандидат (Иван Гешев за главен прокурор – бел.ред.), до голяма степен вина има процедурата. Ако акцент е бил сложен върху състезателността, е трябвало да бъде отворена възможност повече типове институции, дори граждани да излъчват кандидати. Това с алтернативен кандидат, оставен на правителството, е много спорна, да не кажа – опасна конструкция“, заяви Дончев, повтаряйки на практика тезата на премиера.

Борисов упорито повтори на няколко пъти преди и след избора на Гешев, че единствените възможни кандидати на правителството за главен прокурор са били членовете на ГЕРБ Емил Радев и Данаил Кирилов. Така той напълно отказва да приеме възможността за издигане на независим и уважавам юрист за главен прокурор, което е практика в развитите демокрации.

Заедно с това Борисов упорито повтаря, че заедно с бившия правосъден министър Христо Иванов били променили закона така, „че прокурорите да си избират прокурор, съдиите да си избират съдии“.

Тази теза също не отговаря на истината. Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър във второто правителство „Борисов“, защото ГЕРБ и премиерът не приеха неговите идеи за правосъдна реформа.

В неделя вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че не може да възрази на исканията за отчетност на главния прокурор. Попитан за отчетността на главния прокурор, Дончев каза: „Как бих могъл да възразя по отношение на повече отчетност или на повече отчетност на която и да е институция“. А на репликана водещия, че новият титуляр на поста Иван Гешев е казал, че няма нужда от такава промяна и че главният прокурор не е всесилен, Дончев отговори: „Не съм чул такова изказване. Едва ли някой съвестен държавник и представител на която и да е институция би възразил за повече отчетност, повече прозрачност“.

Във вторник, след като президентът Радев подписа указа за назначаването му, Иван Гешев заяви:“Определен политически кръг успя да изгради донякъде мита, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още фигура. Категорично заявявам на българските граждани, че това не е вярно“.

Още през 2009 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург произнася прословутото решение по делото „Колеви срещу България“. По това дело близките на убития прокурор Николай Колев осъждат държавата да им плати 30 000 евро заради липсата на ефективно и независимо разследване на убийството

В решението си съдътпише: „Съдът приема като правдоподобно твърдението на жалбоподателите, че с оглед на централизираната структура на българската прокуратура, основана на принципа на субординацията, нейното изключително правомощие да повдига обвинения и процедурните и институционални правила, позволяващи пълен контрол от страна на главния прокурор над всяко разследване в страната, в обстоятелствата съществували по времето, когато г-н Филчев е главен прокурор, е било практически невъзможно да бъде проведено независимо разследване на уличаващите го обстоятелства, дори и след извършване на конституционната поправка, позволяваща на теория повдигането на обвинения срещу него“.

Вече десет години категорично отказва да изпълнирешението на съда. През 2015 годинапък Венецианската комисия написа в своята експертен доклад за предстоящите поправки в конституцията, че „решителният компонент“ при предстоящата съдебна реформа трябва да е прокуратурата. Комисията обяви, че държавното обвинение трябва да се „трансформира“ в „ефективна и отчетна институция“, както и да се даде „функционална автономия“ на отделните прокурори.

Днес вицепремиерът Томислав Дончев подкрепи идеята на президента за дебат за промени в конституцията, но каза, че не мисли, че мястото на прокуратурата например е в изпълнителната власт.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране