24.09.2020 | 10:45
ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев
Главният прокурор не е политическо лице, избиран е от прокурори, редно е тези прокурори да му дадат оценка, каза Хамид Хамид

ДПС искат оставките на премиера, президента и на председателя на Народното събрание. За оставката на главния прокурор обаче, нямат конкретно мнение. Това стана ясно от участието на депутата от ДПС Хамид Хамид пред Нова тв.

Той обясни, че от движението искат оставката на правителството, но и на президента Румен Радев. Трябвало да се оттегли и Цвета Караянчева, защото „тя не е на висотата на този пост“.

В същото време на въпрос за оставката на Гешев, която е сред исканията на протеста, Хамид каза: „Главният прокурор не е политическо лице, избиран е от прокурори, редно е тези прокурори да му дадат оценка. Той се отчита пред НС на всеки 6 месеца.“

ДПС е готова за избори, когато и да са те, каза още депутатът. От движението предпочитали мълчанието пред празното говорене по определени теми.

По думите му „посланието на председателя на ДПС е че сме достигнали критичната точка на хаоса.“ Страната върви към хаос, двете страни, които тикат страната към хаос, трябва да направят крачка назад. Защото иначе няма основа за диалог, подчерта Хамид Хамид.

Но, добави той, диалог с поставяне на условия е диктат.

Според ДПС държавата има нужда от успокояване на тона, защото „в следващите месеци се решава съдбата на страната за десетки години напред. България трябва да се подготви да оперативните програми за средващия програмен период, няма време“.

Хамид отново лансира идеята, че след оставките, „трябва да има обединение на всички политически сили“, да се определят няколко приоритета.

Ако президентът Румен Радев се оттегли, функциите му ще поеме вицепрезидентът Илияна Йотова. Според Хамид Хамид не е важна персоната, а да бъде наистина държавен глава. „Не постоянно да напада, да търси конфронтация, да настройва едни граждани срещу други”, коментира Хамид Хамид.

Според Движението при оставки и от двете страни, експертният кабинет трябва да бъде оглавен от най-голямата партия, а вицепремиерът трябва да е от втората по големина.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране