14.06.2019 | 13:00
Държавата спря кабелната телевизия на 30% от българите заради пиратство
Обвиняеми по шумната акция обаче все още няма

2,4 милиона са потребителите на тв програми в България, а 700 хиляди са в т.нар. сив сектор. Това обяви говорителят на главния прокурор на извънредна пресконференция в София по повод вчерашната акция на ГДБОП и държавното обвинение в няколко града срещу кабелни оператори.

Арнаудова обясни, че потребителите в сивия сектор „държавата официално не знае” и по отношение на тях се укривали данъци в значителни размери.

Според изнесените данни близо 30% от ползвателите на услуги от кабелни оператори са гледали телевизии, разпростанявани нелегално.

„Във вчерашния ден се извършиха процесуално-следствени действия по разследвания на територията на Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. Разследвания, които са за извършени престъпления основно срещу интелектуалната собственост. Това са престъпления по чл. 172а от Наказателния кодекс и касаят нарушения на авторски права. И разследвания, съвместни, за извършени данъчни престъпления”, обяви Румяна Арнаудова.

Припомняме, че след акцията на репресивните органи бяха иззети апаратури, а потребителите останаха без кабелна телевизия.

Установено било, че са разпространявани незаконно 60 български и чуждестранни телевизионни програми.

Потвърдило се конкретно по отношение три телевизии – bTV, Nova и HBP, че за два месеца са им нанесени щети за около 10,5 млн. лв.

До момента обаче обвиняеми нямало. Тези престъпления са сложни, обясни Румяна Арнаудова. Предвид събраните данни обаче тя увери, че обвиняеми ще има.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране