19.02.2020 | 16:27
Европейската централна банка ни дръпнала ушите за еврото
Шефът на БНБ бил в шок от новата позиция наБойко Борисов за еврозоната

След шумната пиар акция на парламента, който гласува решение за влизането ни в ERM II само при определен курс на лева спрямо еврото, Европейската централна банка се е самосезирала и e дръпнала ушите на управляващите, научи сайтът “Лупа”.

След като месеци наред премиерът настоятелно лобираше за бързото влизане на България в чакалнята на еврозоната, вчера Бойко Борисов изненадващо даде крачка назад по темата. На тържеството по случай 30-тата годишнина на КНСБ той посочи, че управляващите “няма да насилват” влизането на страната ни в ERM II, защото “народът не е напълно убеден”.

„Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята”, категоричен беше Борисов.

Този негов ход обаче си има своето рационално обяснение.

Истината е, че самият управител на БНБ Димитър Радев бил в шок от неочакваната позиция на министър-председателя, сподели депутат от Комисията по финанси в парламента. „Обадих се на шефа на БНБ и го попитах: Митко, какво става? А той ми отговори – ами и аз не знам защо стана така”, разказа народният представител.

Събитията общо взето се развили в следния порядък: тъй като решението на Народното събрание България да преговаря за присъединяване към еврозоната само при сегашния валутен курс противоречи на самото изменение на закона и няма правна тежест в ЕС, юристите на ЕЦБ се самосезирали и попитали управляващите що за нормативен акт е това.

Те не разбрали абсурда – българската страна да променя закон, с който казва на ЕС – ще договаряме различен курс, и в същото време да гласува решение, че няма да се съгласи на различен курс!

Властта се опитала да надхитри европейските си колеги и първоначално изпратила на ЕЦБ само промените в закона, без въпросното решение на парламента. Представителството на ЕЦБ в България обаче бързо поправило този пропуск и се самосезирало.

„Това решение, с което уж заковаваме курса и се заканваме да се откажем от еврото, ако ни предложат друг курс, е напълно популистко и имаше за цел единствено да успокои народа”, признаха народни представители от различни парламентарни групи.

Всички в парламента обаче бяха забелязали светкавичния завой в позицията на министър-председателя. “Лошото е, че подобно неадекватно решение без никаква стойност гласувахме и за ТЕЦ-овете – че няма да ги спираме”, коментираха под сурдинка депутати.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране