25.11.2021 | 10:48
Експерт потвърди най-скандалната версия за взрива в автобуса-ковчег
В предната си част на някои превозни средства са с направени тайници, в които пренасят гориво. Този може и да е такъв, предположи гл. ас. д-р Николай Христов

Една от хипотезите е, че автобусът е пренасял някакво количество горива – дизел, бензин и нещо е предизвикало запалване. Автобусът е изгорял за няколко секунди, това не може да стане само от мебелировката вътре, тя се изработва от почти негорими материали, такива са изискванията.

Моето мнение е, че в предната част на автобуса е имало някакви запалими вещества и там е предизвикан пожарът. Въпрос на уточнение е дали преди удара, или след това е пламнал, коментира пред БНР гл. ас. д-р Николай Христов, преподавател в Минно-геоложкия университет, експерт, който е работил по случая „Хитрино“.

Според него трябва да се установи в какво е било съхранявано това превозвано гориво: „Ако се открият туби, те могат да бъдат изследвани, но ако са били пластмасови, те са се разтопили при пожара.

Най-вероятно е имало и метални туби – те обикновено експлодират, ако има парчета, останали от тях, те могат да се изследват. Има автобуси, които в предната си част са с направени тайници, в които пренасят гориво. Този може и да е такъв“.

Гл. ас. Христов призова, ако има заснети кадри на горящия автобус от преминаващи автомобили, да бъдат изпратени на разследващите, защото по тях може да се направи възстановка по секунди какво е било движението на пламъка и откъде е тръгнал пожарът.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране