20.02.2020 | 18:47
Елена Динева с белезници на ръцете: Имам брак с Божков, не съм обществена заплаха
Можех, но нямах желание да напусна България, каза обвиняемата в съда

„Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне“. Това каза в своя защита пред Специализирания наказателен съд Елена Динева, която е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на „Нове Холдинг“ Васил Божков, с когото живее от близо 25 години.

Тя е била задържана преди два дни. Новината от съдебната зала беше, че Елена има сключен граждански брак с хазартния бос. Досега се смяташе, че тя само живее на семейни начала с бизнесмена.

Според адвоката й Трендафил Трендафилов в комисията по делото официален документ за сключен брак няма. В своята защита обаче Динева нарече Божков съпруг.

По-късно обаче прокурор Мария Борисова обясни, че Елена Динева и Васил Божков имат сключен граждански брак, но тя не е приела неговата фамилия. Около 10 минути тя говори пред съда в своя защита, като си беше подготвила и писмена пледоария.

Тя обясни, че участва в управата на няколко дружества, които обаче нямат абсолютно нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария. Тя е в управителните съвети на две  фондации – „Тракия“ и „Българско изкуство“, като за „Българско изкуство“ каза че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.

Във фондация „Тракия“ членовете на управителния съвет просто помагат. Тя също така обясни, че през последните двайсет и няколко дни, откакто започнали претърсванията, през цялото време е съдействала на разследващите органи. Следователите били изненадани, че в дома й на бул. „Васил Левски“ има много картини.

„На 22 години си купих първата картина“, каза Динева.

Тя също така обясни, че през тези дни в дома й минали над 120 души – полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности.

„Помагах на тези хора, не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана“, каза Елена Динева и отново повтори, че отдавна не е оперативно ангажирана в хазарта. Тя обясни, че познава основните свидетели в делото – братята Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.

Жената до Божков се оплака още, че банковите й сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им.

„Последните 20 дни, уволнявам хора, пускам предизвестия, опитвам се да успокоя персонала. Как може в тази ситуация да представлявам обществена опасност?“, каза още Динева.

Тя посочи, че не е виждала нито един член на Комисията на хазарта.

Преди нея прокурор Мария Борисова поиска постоянен арест за жената на бизнесмена, тъй като можела да повлияе на свидетелите, а и да укрие доказателства. Съдът ще се произнесе в 18 ч.

Елена беше въведена окована с белезници, а докато чакаше да започне съдебното заседание помоли само за минерална вода.

Динева е съдружник в повечето фирми на Васил Божков В „Булпартнерс травел“ тя държи 20%. Делът й е прехвърлен от Мая Стоева. В Е-пропърти – Динева е едноличен собственик и управител.

На всички компании на Божков обаче от 14 февруари е наложен запор от КПКОНПИ.

Елена Динева е собственик на фондацията „Колекция българско изкуство“. Васил Божков е в управителния съвет, а председатели са Елена и сестра й Милена.

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране