10.06.2019 | 19:08
Жалба от „Аркад“ „оковава“ строежа на разклонението на „Турски поток“ през България
Строителството остава замразено до произнасяне от страна на КЗК

Саудитският консорциум „Аркад“ е обжалвал решението на „Булгартрансгаз“ да го декласира от търга за разширението на българската газопреносна мрежа. Преди дни от „Аркад“ са внесли жалба до Комисията за защита на конкуренцията, по която се чака образуване на производство.

В края на миналия месец държавното дружество смени първоначалния победител в обществената поръчка и избра консорциум „Газово развитие и разширение в България“, в което участват италианската „Бонатти“, германската „Макс Щрайхер“ и люксембургската „Комплишънс дивелъпмънт“. Тогава от „Булгартрансгаз“ обясниха, че до рокадата се стига, тъй като саудитското обединение не е подало навреме необходимите документи и затова не се е стигнало до сключване на договор.

При сегашната ситуация строителството остава замразено до произнасяне от страна на КЗК. Може да се стигне и до допълнително забавяне, ако саудитците се обърнат към Върховния административен съд, както е предвидено по закон. Изход от ситуацията е т. нар. „предварително изпълнение“ на решението за избора на „Газово развитие и разширение в България“, с което обаче все още не е сключен договор. Засега обаче няма информация как ще подходят от „Булгартрансгаз“.

Ще припомним също, че държавата ни е сключила споразумение с „Газпром“ за пренос на газ от турската до сръбската граница от началото на 2020 година. Ако необходимата инфраструктура не бъде изградена в срок, то страната ни може да претърпи финансови санкции под формата на неустойки.

От протоколите, налични на страницата на „Булгартрансгаз“, става ясно и че обединението „Газово развитие и разширение в България“ е предложило намаление в цената за построяването на газопровода. Отстъпката е около 31%, като по този начин консорциумът предоставя по-ниска цена от основния си конкурент – „Аркад“. Новата оферта е за 1.102 млрд. евро без ДДС.

Евентуални проблеми с „Газпром“ са посочени и в решението за избор на нов изпълнител. В него от държавното дружество подчертават, че забавянето на сключването на договора за строежа на газовото разширение крие опасност от неспазване на договорите с доставчиците на газ, които от началото на 2020 г. ще започнат да транзитират газ по тръбопровода, чийто пълен капацитет по план трябва да бъде достигнат на 31 декември 2020 г.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране