03.02.2023 | 18:15
Жената на кмета на Пловдив строи 5-етажен хотел върху топ терен
Намира се намира в близост до многофункционална спортна зала „Колодрума“

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров – Меглена, строи пететажен хотел върху терен, чийто подробен устройствен план е изработен по подозрително бърза процедура, докато десетина други подобни парцели от години са блокирани за инвестиции. Това показват резултатите от разследване на електронното издание „Под тепето“.

Теренът, върху който в момента строи Меглена Димитрова, се намира в близост до многофункционална спортна зала „Колодрума“ в Пловдив. Допреди няколко години там е имало малка бензиностанция на „Топливо“. Точният адрес на строителната площадка е ул. „Менделеев“ 1А.

Възложител на проекта за пететажната сграда, която вече е издигната на груб строеж, е дружеството „Ротана 1“, в което Димитрова е едноличен собственик. Дружеството е учредено на 3 април 2017 г. с максимално широкия предмет на дейност, допустим от закона. Самият Здравко Димитров е отбелязал собствеността на съпругата си в декларацията пред антикорупционната комисия, която е подал през 2017 г. в качеството си на областен управител в Пловдив.

Строителните дейности са започнали на 11 април м.г., като срокът на изпълнението им е 8 месеца, които са изтекли на 11 януари, но сградата е далече от завършване. Изпълнител на строителните работи е „Кокет“ ООД.

Интересното в случая е, че строителното разрешение за хотела на Меглена Димитрова е издадено буквално в последните часове от мандата на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, когато откровен фаворит за негов наследник беше именно избраникът на ГЕРБ Здравко Димитров.

Управител на „Ротана 1“ е Флора Нерсенян. Тя управлява още едно дружество на Меглена Димитрова – „Паралакс 2000“, и е нейна съдружничка в трето – „Черита груп“. Последната компания е регистрирана на един и същи адрес с „Ротана 1“ на улица „Солунска“ 1, където се намира сграда, собственост на Здравко Димитров.

Флора Нерсенян е свързана и с придобиването на имота върху който сега строи „Ротана 1“. Тя става собственик на терена през 2011 г., след като го купува акционерното дружество „Топливо“ АД заедно с намиращата се там малка бензиностанция.

Към онзи момент обаче в имота не могат да бъдат реализирани почти никакви инвестиционни намерения, както и върху други подобни терени в Пловдив, които пустеят и до този момент.

Съдбата на парцела на ул. „Менделеев 1А“ обаче рязко се променя след 27 юни 2018 г., когато Флора Нерсенян го продава на „Ротана 1“ – дружеството, което сега управлява като еднолична собственост на Меглена Димитрова.

Интересното в случая е, че сделката е финализирана в момента, в който все още тече процедурата по изработката на Подробен устройствен план за имота, който трябва да го „отключи“ за застрояване. Преди планът да бъде одобрен, парцелът е бил с предназначение „За обществено обслужване“. А след приемането му се променя в „За обществено обслужване и хотел“. Малко повече от година след това е издадено и строителното разрешение.

Проверка на „Под тепето“ обаче показва, че за въпросния бивш имот на „Топливо“ през 2013 г. е била проведена и друга процедура за изработване на Подробен устройствен план. Той е бил за обособяване на улица между имота и близките блокове. Към онзи момент теренът е нещо средно между зелена площ и кално петно с гаражни клетки.

Общината обаче излиза с категоричен отказ да приеме въпросното искане за изменение на съществуващите планове, тъй като е очевидно, че там улица няма, въпреки че през 2009 г. е отразена пожелателно в кадастралната карта на града. Освен това е имало и сериозно напрежение в квартала, тъй като живеещите в съседните блокове не са били съгласни с отделянето на улица.

Заповедта за отмяна на заявлението за изработване на Подробния устройствен план обаче е обжалвана в съда и след дълга съдебна процедура на няколко инстанции Върховният административен съд я отменя. Така той дава „зелена светлина“ за застрояване на парцела.

Освен заради общественото недоволство администрацията на Иван Тотев е била наясно, че с изработването на нови подробни устройствени планове за въпросния имот ще бъде отворена „кутията на Пандора“.

Основанията за това опасение са във факта, че още десетина бивши имота на „Петрол“ и „Топливо“, върху които в миналото е имало временни обекти и бензиностанции, са били продадени на частни собственици. Те обаче и до днес не могат да направят с тях нищо, тъй като предназначението им е „За обществено обслужване и озеленяване“. „По тази причина и до днес тези имоти са приемани от местната администрация в Пловдив като „бомби със закъснител“, тъй като голяма част от терените се намират в централната част на града. Пример за това е известната на пловдивчани стара бензиностанция под Сахат тепе, преди бариерата на Радио-телевизионния център.

Заради всичко споменато дотук източници на „Под тепето“ в местната власт в Пловдив определят като „много странно“ допускането и приемането на подробни устройствени планове за имота на ул. „Менделеев“ 1А, собственост на съпругата на Здравко Димитров.

Странно е и издаденото впоследствие строително разрешение за апартхотел и реализирането на инвестиционното намерение върху конкретния парцел на фона на „замразените“ множество други подобни терени в целия град.

Вижте снимки!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране