06.11.2019 | 0:30
Жестоки главоболия за Домусчиеви, трябва да платят 52 милиона лева
Това е неустойата по договора за приватизация на БМФ

Параходство “Български морски флот” на братята бизнесмени – Кирил и Георги Домусчиеви, все пак може да се наложи да плати неустойка от 52 млн. лв. на Агенцията за публичните предприятия и контрол, която до скоро се казваше просто Агенция по приватизацията.

Агенцията смята да предяви иск в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата заради неспазени, но поети при приватизицията, ангажименти за тонажа на корабите, за числеността на персонала и за повишаване на заплатите на работниците до края на 2018 година, показва проверка на “Медиапуул”.

Причината за решението на Агенцията е наложена глоба на “Кей Джи Маритайм Шипинг”, притежавана от “Адванс Пропъртис” на Домусчиеви. Глобата, в размер на 52 млн. лв., е била постановена през септември на тази година, именно заради неспазените ангажименти за разписания по договор средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10 годишен следприватизационен период, но законовия срок, в който е трябвало да бъде платена, е вече отминал.

Историята по случая до момента вече продължава около 2 години и е изпълнена с обрати и съмнения за лобистки поправки, които трябваше да отърват дружеството от плащането на парите.

“Български морски флот” е приватизиран от дружеството на братя Домусчиеви през 2008 г. и “Кей Джи Маритайм Шипинг” се е задължила да изпълни няколко условия за работата на на флота през 10-те години след сключването на сделката. През 2016 г. дружеството поиска от арбитражния съд на БТПП да се намеси в спор с Агенцията по приватизацията, в който Домусчиеви поискаха да се промени приватизационния договор.

От дружеството твърдяха, че не могат да изпълнят условията за поддръжка на тонажа на корабите, заради “стопанска непосимост” и изненадващата криза в сектора. Въпреки че първоначално искането беше одобрено, ВКС постанови, че промяна на договора не е възможна, защото би довела до прецедент и възможност за всички да предоговарят.

Така, според приватизационния договор, дружеството-купувач трябваше да представи отчет за изпълнението на ангажиментите на 10-тата година от сключването на сделката. Този срок изтече в края на юни на тази година. “Кей Джи Маритайм Шипинг” обаче не е направила и това, за което е получила глобаот 11 хиляди евро.

След като отчетите са били представени е станало ясно, че купувачът на БМФ е преизпълнил ангажимента си за инвестиционна програма с цели 14 млн. лв. Въпреки това обаче продължава да се наблюдава частично неизпълнение на средносписъчна численост на плавателния състав и поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството не по-малко от 1,3 млн. DWT. Тонажът, който дружеството е успяло да достигне е равен на малко под милион DWT, което е намаление спрямо резултати от 2017 година. Това се дължи най-вече заради намалението на корабния състав на дружеството.

Малко след като ВКС реши, че желанията на Домусчиеви за промяна на приватизационния договор, делото се върна в арбитражния съд на БТПП. От там обаче изведнъж решиха, че нямат компетенция да се произнесат и прекратиха провизодството. Буквално ден след това депутатът от “Атака” Николай Александров внесе уж невинно предложение към закона за приватизацията. Сам по себе си текстът не беше лобистки, но след Александров в последния възможен момент свое допълващо горния текст предложение е внесъл и Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО). То въвежда ретроактивно действие, т.е. важи и за вече сключени сделки:

“Разпоредбата на чл. 32б-32в се прилага и за сключени приватизационни договори, по които към датата на влизане в сила на този закон няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни задължения.”

Поправката беше приета, но последва вето от президента Румен Радев, което въпреки навиците на управляващите, беше прието и поправката не влезе в сила.

Общо за всичките си нарушения на приватизационния договор до момента БМФ е платила почти 6 млн. лв. глоби. Очаква се решението на Арбитражния съд, който би трябвал да добави към тях и тези 52 млн. лв. Така излиза, че въпреки всички опити да се освободи дружеството от наказанията, то все пак ще трябва да плати парите.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране