29.06.2020 | 14:42
Завод в Смолян стана огнище на COVID-19, има 60 заразени работници
Това съобщиха от РЗИ

Около 60 от общо 350 тествани служители на завода за производство на авточасти „Хроновски“ в Смолян са дали положителни проби за коронавирус. В предприятието обаче работят общо 750 човека. Всички те ще преминат PCR тестове.

„Към момента е изследван половината персонал на предприятието, като изследването ще продължи. Засега около 60 души от изследваните 375 са с положителни проби, което е около 15,5 %. Резултатите обаче все още не са официални“, отбеляза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Първоначално седем служители са се оказали позитивни на вируса, след което ръководството на предприятието подело инициативата да тества всичките си служители в лаборатория в Пловдив, предаде „Фокус“. Направена е пълна дезинфекция на предприятието, спрени са няколко поточни линии, издадени са предписания за засилени противоепидемични мерки, вече има осигурени шлемове за работа на самите работници.

Общо 39 са новите случаи на коронавирус в област Смолян през миналата седмица, като в тези данни не са включени положителните проби от масовото изследване на работниците в завода за авточасти. Сред позитивните са трима от медицинския персонал на МБАЛ- Смолян- лекар, медицинска сестра и санитар от интензивното отделение.

Област Смолян остава на второ място по брой случаи на коронавирус спрямо общото население. От началото на март досега са потвърдени 219 пациенти с COVID- 19, като 176 от тях са установени през юни. Излекуваните от началото на пандемията са 133, а починалите- петима. Активните случаи са 81, от които в болници са настанени 25. Петнадесет са пациентите с коронавирус в МБАЛ- Смолян, лекуват се в Инфекциозното отделение и не са в тежко състояние.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране