19.01.2022 | 21:25
Задкулисието с план кой да сложи на мястото на Гешев
Фрог нюз разкри какво са намислили

Две имена упорито се спрягат като заместници на Иван Гешев като главен прокурор, ако се стигне до неговата оставка. Това са шефът на НСлС Борислав Сарафов, който едвовременно с това е и зам.-главен прокурор, както и Десислава Пиронева – също заместничка на Гешев.

Тя оглавява Върховна административна прокуратура. Идеята е, политиката на институцията, дори да се наложат рокади с цел туширане на общественото напрежение, да не се променя за нищо на света и политиката за защита на предишната власт да продължи.

Това научи Фрог нюз от източници в Съдебната палата. Предполага се, че ако се стигне до едно от двете предложения – Сарафов или Пиронева, този ВСС няма да създаде проблем по време на избора.

Напоследък Борислав Сарафов, чийто мандат като шеф на Националното следствие изтича тази година, увеличи медийните си изяви. След дълго отсъствие от екрана, той се появи в защита на прокуратурата по време на скандала, свързан с разпита на свидетеля по делото за грабежа на АМ „Хемус“. Името му дори се спрягаше за евентуален кандидат за главен прокурор преди Гешев да бъде издигнат. Борислав Сарафов се свързва в медиите с това, че е „отървал“ кожата от дела за обида.

Такива бяха заведени срещу него от двама души – разследващ полицай от ГДБОП и следовател от НСлС. През 2019 г. прокуратурата „изчисти“ името му, след като провери финансовото състояние на фамилията. Повод за ревизията се оказаха сигнали за необяснимо богатство на сина на Сарафов- имоти на високи цени, придобити през 2018-2019 година. Според „Биволъ“ 21-годишният Боби Бориславов се е оказал горд притежател на апартаменти за 540 000 лева. Пазарната им цена, пише изданието, е поне 800 000 лева.Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров назначи проверка, която показа, че всичко е в реда на нещата.

Интересни факти има и около другия човек, който се спряга за наследник на Гешев – Десислава Пиронева. Тя се „прочу“ в юридическата общност с делото за връщането на открадната през 1992 г. кола на комунистическия лидер Георги Димитров, която се намира в музей в Чикаго.

Припомняме ви, че Пиронева бе един от номинираните магистрати за европейската прокуратура. Според служители на СДВР, тя е завършила Академията на МВР и задочно право в Благоевград. Започва в Първо РУП в София като разследващ полицай и става особено близка с един от шефовете на криминална полиция. Ченгетата уточняват, че тогава научили, че сестрата на Пиронева живее със сина на Константин Пенчев – бивш шеф на Върховния административен съд и омбудсман.

След като изкарала 3-4 години в районното, Пиронева се цанила за прокурор в Петрич. После се преместила в Сливница и накрая акустирала в София. Според източниците ни тя истински възмутила колегите си, след като станала автор на помагало за разследващи полицаи. „Тя няма кой знае какъв опит в тази посока. Помагалото е много спорно и дори новозавършил юрист може да да го атакува с аргументи“, обясниха те.

Всъщност именно Пиронева „оневини“ Цветан Цветанов в началото на 2018 г. по сигнала на БОЕЦ за това, че държавата ни е осъдена многократно в Страсбург за полицейски акции, станали по времето, когато той бе шеф на МВР. Делото, което водеше тя срещу шефа на БТА Максим Минчев, вече покойник, бе прекратено от съда. То бе свързано с неизгодни договори за доставка на минерална вода за нуждите на агенцията.

Екип на Фрог нюз

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране