01.03.2024 | 10:40
Задържаха Червения пират около Боянските гробища
Имал е хулигански подбуди и е с психически отклонения, обясни Явор Колев

МВР задържа Червения пират, за когото се предполага, че заплашвал кметове, полицаи и бизнесмени. Това се е случило около Боянските гробища в София. Арестът е извършен в 20:30 ч. в четвъртък от служители на ГД “Национална полиция”, заявиха официално от МВР. Арестуваният се казва Илко Захариев и е от Сливен.

Редица политици и магистрати също са получавали месеци наред заплахи в електронната си поща, повечето от тях подписани от Червения пират. Заплахите са от август 2023 г., като се касае за над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано днес.

Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие местна сливенска гимназия.

Арестуваният е признал за имейлите със заплахи към магистрати, политици и други публични личности у нас, съобщиха тази сутрин от полицията. Иззети са двата му телефона, в които са настроени около 10 пощенски кутии, от които са разпращани заплашителните съобщения.

Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности. Той е автор и на бомбени заплахи в училища и молове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“.

Захариев е задържан за срок от до 24 часа. Очаква се днес да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще остане в ареста за по-дълго.

“Мъжът с псевдоним Червения пират е разпращал заплашителни мейли до политици, съдии, прокурори, но вероятно става дума за хулигански подбуди, той няма мотив да извърши престъпления към всички тях. Вероятно мъжът е с психически отклонения”, обясни Явор Колев, експерт по киберсигурност в ефира на БНТ във връзка с вчерашното задържане на заподозрения.

“Не съм запознат с разследването, което водят колегите, но това не е сложно разследване. В Сливен е образувано досъдебно производство за закана за убийство, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 5 години затвор. Той е използвал 10 пощенски кутии в американска обществена пощенска услуга. Характерното за тази услуга е, че изпратените съобщения не съдържат в хедъра си IP-адреса, от който е изпратено съобщението. По тази причина е необходимо да бъде изпратена молба за правна помощ до американските партньори, за да бъде предоставена тази информация. Също тежко умишлено престъпление. Смятам, че колегите по този начин са го открили и задържали”, обясни Явор Колев.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране