06.11.2019 | 14:08
Защо се бавят новите станции на метрото?
Строителството на станциите в централната градска част ще завърши няколко месеца по-късно от прогнозния срок

Въпреки че по думите на Йорданка Фандъкова строителството на новите шест станции от третия метродиаметър трябваше да бъде приключило в началото на октомври, на определените места все още има заграждения, пречещи на минувачи и шофьори. Табелата на “Попа”, която подсказваше за изтеклия срок, беше премахната, но въпросите остават.

Оказва се, че всъщност има проблем и строежът на метрото ще се забави поне с два месеца – нещо, за което не се говореше преди изборите. Гражданите пък ще могат да го ползват най-рано в началото на пролетта, тъй като тепърва се инсталират системите за управление и предстои да се правят тестове.

Два месеца по-късно от очакваното

Изпълнителите, работещи по участъците – “Джи Пи груп” и “Трейс груп холд”, са посочили в договорите си срок за изпълнение на проекта от 45 месеца, считано от декември 2015 г. Това означава, че строителството трябваше да е приключило през септември тази година. Причината за забавянето се оказва в тунелопробивната машина, която стига до станцията на Военната академия с почти четири месеца закъснение спрямо графика заради принудителни спирания и заздравяване на почвите.

По тази причина изпълнителите са поискали удължение на сроковете, като са получили одобрение за два месеца. В обосновката по ФИДИК са посочени най-вече геоложки основания.

Директорът на общинското “Метрополитен” Стоян Братоев обяснява, че водата се е оказала главната пречка на работата по метрото – поради това, че трасето минава на няколко места в близост до Перловската река, се налагат инжекции за заздравяване на почвите. “На станцията при НДК ни беше особено трудно, защото 5-6 месеца се борихме с водата. Направиха се сондажи, които да отнемат налягането на водата, за да може да навлезе машината. На “Попа” също имаше много подземни води и се направи дренаж, за да се заздрави основата под дънната плоча на станцията, преди да мине машината”, казва той.

В крайна сметка са направени 2800 колони, за да може да се ограничи достъпът до вода и да се изгради конструкцията на дънната плоча. “Това е технология, която се прилага в тежки случаи, но не е допълнително платена, тъй като по договор изпълнителят се задължава да се предприемат необходимите мерки за изграждане на конструкциите”, обяснява още Братоев.

С двата месеца удължение строителните дейности на 8-те метростанции – Военна академия, НДК и “Попа”, “Орлов мост”, тази при театъра “Зад канала” и при бул. “Вл. Вазов” се очаква да приключат на 5 декември.

Това обаче не е краят

Дори този път срокът да бъде спазен, следват изпитанията на системите, които се извършват по договор със Siemens. Те включват най-вече перонните врати и автоматика. “По договор имаме общо 33 месеца, като на 24-ия месец те трябва да са ни доставили оборудването. Сега остават 9 месеца, в които да монтират системите. От момента, в който им се даде фронт, те влизат – за първите две станции “Красно село” и “България” им дадохме достъп май месец, на другите започнахме от лятото и те приеха ангажимента да ги съкратят на 6 месеца. Сега е монтирано оборудването и ни остават самите изпитания”, разказва Братоев.

По думите му тази седмица ще започне да се подава напрежение към станцията при Военната академия, за да може влаковете да се движат. “В момента оборудването е инсталирано и остава техническа работа по изпитанията, която включва залагане на параметри като скорост и максимално ускорение според участъка, за да може автоматиката да ги следи”, казва той.

Изискват се и проби на преносната система от трасето до диспечерския център. “Работата по “оживяването на системите”, след като имаме монтираното оборудване, не е трудна, но отнема време, а и се съобразява с наличието на влакове”, казва Братоев.

Не може да се каже обаче колко дълго ще продължат изпитанията, тъй като и самият договор със Simenes е отворен – зачита се от датата на осигурените влакове и пускането на обектите. “За първия участък срокът е от май, а за другите обекти – от лятото. Не знам дали ще им трябват тези шест месеца, може дори да им отнеме по-малко време. Просто за първи път се прилага такава сложна автоматика и всеки обект е различен, затова не можем да кажем твърдо кога ще е готово. Моето виждане е, че първите две станции са готови вече, а следващите три ще са готови в следващите няколко месеца”, твърди директорът на “Метрополитен”.

Какво още остава по третата линия?

До края на тази година ще бъде пуснат търгът за изграждането на третия етап от третия метродиаметър, който обхваща 3 метростанции – от кръстовището на бул. “Владимир Вазов” и “Панайот Хитов” до жк “Левски Г”. Първото тримесечие на следващата година пък ще бъде обявена и обществената поръчка за четвъртия етап, който започва от Военната академия, минава през кв. “Гео Милев”, жк “Слатина”, покрай “Арена Армеец” и стига до бул. “Цариградско шосе”. Целта е през 2020 г. да бъдат избрани изпълнители и за двата обекта. Въпреки това тези участъци от метрото ще започнат да се строят чак след 2021 г. при отпуснато финансиране от новия програмен период, за което Столичната община ще трябва да кандидатства. Очакванията са през 2025 г. и двата етапа да са финализирани.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране