01.09.2022 | 13:38
Зелени инвестиции в “Топлофикация Перник”
Един от най-големите работодатели в региона провежда редица активности, свързани с опазването на околната среда и осигуряването на чиста енергия

“Профилактиката и ежегодният планов ремонт се извършват по план. Ремонтните дейности трябва да приключат до края на септември. С цел намаляване на неудобството за клиентите съкратихме периода на ремонтите мероприятия.” Това съобщи инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на “Топлофикация Перник”. Той посочи, че през летните месеци по график ремонтните дейности ще обхванат повечето мощности и почти всички звена в ТЕЦ „Република”. Подобрения ще бъдат извършени по съоръженията и по топлопреносната мрежа.

Инж. Стойнев подчерта, че с профилактиката и ремонтните дейности се цели да се гарантира отоплението през зимата и да се повиши качеството.

Директорът посочи, че за извършване на качествен годишен планов ремонт отговарят инженерите и специалистите на дружеството, съвместно с външни фирми. Инж. Стойнев поясни, че през годините са инвестирали значителни средства в ремонт на съоръженията и безопасност на труда.

Той заяви, че паралелно продължават изпълнението на тяхната мащабна инвестиция за производство на енергия от природен газ. По думите му скоро ще бъдат включени в експлоатация и трите газови когенератора. Той обясни, че мощностите ще работят целогодишно като към този момент ще използват въглищата само през зимата. “С новите мощности ще се подобри качеството на въздуха в Перник и екологичните показатели на дружеството. Емисиите, отделяни от производството на енергия от газ, са в пъти по-малко в сравнение с въглища”, допълни инж. Стойнев.

Изпълнителният директор на топлофикационното дружество информира, че са депозирали още едно инвестиционно намерение до РИОСВ София, целящо подобряване на екологичните показатели на централата. Инж. Стойнев каза, че планират инвестиция в още 2 газови когенератора.

Относно предстоящото частично преминаване на производство на енергия от природен газ, инж. Стойнев изрази притеснение заради непрекъснатото повишение на цените на “синьото гориво”. Той заяви, че се надява през следващите месеци да бъде намерено решение на проблема с доставките на газ. По думите му за предприятията е важно не само да има гориво, но и да бъде на достъпни цени.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране