29.02.2024 | 20:17
Ивайла Бакалова пред комисията за Нотариуса: Прокурори играеха тетрис, докато се решаваше човешка съдба
"Мартин Божановци виреят благодарение на болната ни правосъдна система"

„Мартин Божанов–Нотариуса си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система“.

Това заяви бившият модел Ивайла Бакалова по време на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Пред депутатите тя и съпругът ѝ Веселин Денков разказаха, че приятели и адвокати са ги приканили да се срещнат с Мартин Божановн Нотариуса и да платят подкуп от минимум 100 хиляди евро за излизането на Денков от ареста.

“Последният, който дойде, е Алексей Петров. Той ми каза, че ако не платя 120 000 евро , ще бъда задържан и ще ми се случи това, което на него”, разказа Ивайла Бакалова.

Веселин Денков се е срещнал и с бившя главен прокурор Сотир Цацаров, пред когото подал сигнал да се прекрати разследването срещу него от антикорупционната комисия. По думите му няколко дни по-късно Денков бил обявен за издирване, с обвинения за участие в ОПГ за лихварство и иск за 12 милиона лева.

„Всички които идваха, казваха че идва от специализираната прокуратура“, посочи Веселин Денков.

Ивайла Бакалова обясни, че е дала сведения пред бившия вътрешен министър Бойко Рашков, а след това и показания в ГДБОП.

„Избори, смени се министърът и всичко се изгуби. Мартин Божанов е човек, който е създаден от системата. Няма как да вирее в тази система, ако няма политически чадър“, посочи Ивайла Бакалова.

„Има две групи – едната на Пепи Еврото и Мартин Нотариуса. Ако ще чистите съдебната система – погледнете и другия списък, очевидно той е по-силен“, допълни още тя.

Бакалова каза, че не познава лично изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

„Представете си за няколко минути, че не сте депутати и политици, а сте нормални хора. Ще ви разкажа една човешка история, която може да се случи на всички”, заяви тя.

„Бях свидетел на много мерки за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които играеха тетрис, докато се решаваше човешка съдба. Виждам, че някои от вас ме гледат с много голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Сега са от тази страна, но могат да са и от нашата”, коментира Бакалова.

Тя посочи, че е свидетел на „всички пратеници на прокуратурата” и как при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си плати.

„Казваха му – започваш много да ядосваш прокуратурата”, заяви Бакалова.

По думите ѝ прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат на трупчета.

„По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7–8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е”, каза още тя.

Бакалова попита „НАП не е ли независим орган и защо трябва да се отчита на Специализираната прокуратура какви ревизии води”.

„Хора като Нотариуса виреят благодарение на болната ни правосъдна система”, заяви Бакалова.

„Един от въпросните съдии в Специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се „поотхлаби хватката”, разказа още тя.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране