22.05.2022 | 16:14
Ивайло Вълев от Плевен спечели Маратон на приятелството, 85-годишен също пробяга 42 км (ВИДЕО)
Теодора Петкова е №1 при жените. Специални награди бяха връчени на ветераните маратонци Бойко Златанов, Малина Иванова и Васил Грозев

Ивайло Вълев от Плевен се представи блестящо и спечели осмото издание на Маратон на приятелството в класическата дистанция 42,195 километра. Той пресече финала в родния си град с време 2 часа, 37 мин. и 23 сек. След него се наредиха Живко Желязков (3:17 ч.), трети е Станимир Статев (3:24 ч.). В класическата маратонска дистанция участваха 37 атлети.

При жените най-бърза е Теодора Петкова, която пробяга трасето за 3 часа и 17 мин. Топ 3 допълниха Борислава Видева (3:24 ч.) и Виктория Николова (3:34 ч.).

Заслужени адмирации на финала имаше и за 85-годишния Петър Петров, който също пробяга 42-километровата дистанция. Той зае второто място в маратона за ветерани и е най-възрастният участник в събитието. Петров падна на метри преди финала, но се изправи и продължи, за да приключи състезанието за 4 часа и 17 минути!

В полумаратона при мъжете най-бърз е испанецът Хуан Пабло Руиз с време 1 час, 20 мин. и 13 сек. При жените на първо място е Мария Михайлова, пробягала дистанцията от 21.1 км за 1 час и 39 мин.

В състезанието на 10.5 км най-бърз при мъжете е Ангел Ангелов с време 38 мин. и 21 сек., а при жените – Ния Йотова с време 44 мин. и 21 сек. При щафетната дисциплина победители са Иво и Валентин Илиеви, постигнали време от 1 час, 25 мин. и 52 сек.

Специални награди бяха връчени на ветераните маратонци Бойко Златанов, Малина Иванова и Васил Грозев.

Общо 582 атлети в различните дисциплини и дистанции се включиха събитието в Плевен днес. Тази година имаше бегачи от Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, България, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка. Организаторите отичат рекорден брой деца, които се включиха в Fun Run Kids – 284.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и дипломатът от британското посолство Оливър Патен бяха сред доброволците, които се включиха със семействата си в помощ на участниците.

Маратонът в Плевен е спортно събитие, което популяризира както активния начин на живот, така и благотворителността. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.

Резултатите в Маратон на приятелството 2022

 

 

 

 

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране