01.12.2019 | 16:24
Иван Костов: Плевнелиев е невеж. Говори неграмотно и политиканства
Той препоръча на бившия държавен глава да прочете книгата му „Свидетелства за прехода”

България получава най-малко еврофондове в ЕС на човек от населението, заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ бившият премиер Иван Костов. И риторично попита каква е тази кохезионна политика.

Иван Костов посочи още: „Става много остър въпросът за бъдещето на Европа, за проблемите, които разделиха Европа, защото напускането на Великобритания е неприемане от Великобритания на либералния подход на изграждането на Европейска империя.“

Ако Европа върви към федерализация, това ще срещне сериозна съпротива, смята Костов. Въпросът е в това каква позиция България ще заеме.

Според Костов най-голямото геополитическо предизвикателство пред Европейския съюз е напускането на Великобритания.

„Аз мисля, че най-големият геополитически проблем за нас е излизането на Великобритания от ЕС“, каза Костов.  Очевидно е, че Великобритания ще излезе, смята той.

И предрече, че премиерът Борис Джонсън и консерваторите ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори. Костов каза, че се е стигнало до Брекзит след изказвания за създаване на европейска федерация. Постави и въпроса какво иска България – дали иска да бъде в покрайнините на една европейска империя.

Костов похвали българското Външно министерство, защото то е подсилило дипломатическата мисия в Лондон. Бившият премиер, който бе и лидер на СДС и на ДСБ, бе запитан и за разделението в десницата.

„Не е хубаво да ме питате, защо е разделено дясното в България. Аз съм излязъл от политиката и не ги следя процесите. Нямам сили да участвам в боричкания, очевидно има сериозни причини за това разделение. Но ако говорим за дясното, основният му противник трябва да е БСП. Друг голям проблем е какво отношение ще се заеме към либералите. У нас има неразбории и в политическите термини“, каза Иван Костов.

Той подчерта, че не се занимава с политически теми, защото това ще му попречи да вижда големите проблеми и кризи, които трябва да се анализират и решават.

„Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, той трябва да влезе в ролята на най-висш публичен управител на страната“, каза в началото на разговора в студиото на БНТ Костов. По негово мнение министър-председателят не трябва да се доверява на преценката на отговорните министри и на висшия ешалон на администрацията, защото те са отговорни за изпълнението и ще му представят друга картина на ситуацията с безводието в Перник.

Костов е на мнение, че по отношение на водната криза премиерът трябва сам да си състави мнение и да реши как да действа политически и управленски.  „Няма на кого да се довери в момента“, посочи бившият премиер. „Водата е проблем на национална сигурност, защото без вода не може. Индустрията спира, хората страдат. Национална сигурност е и защото здравето на хората минава през качеството на водата“, обясни Костов.

„Министерският съвет и премиерът са тези, които отговарят за прилагането на законодателството. Шест или седем министерства са пряко зависими от водния сектор“, каза още Иван Костов.

Иван Костов изказа огорчение от нападките, които му отправи бившият президент Росен Плевнелиев, нарекъл го „разединител на дясното”. Костов препоръча на Плевнелиев да прочете книгата му „Свидетелства за прехода”, за да не се изказва „неграмотно” и да не „политиканства”.

Срещата между Борисов Тръмп Костов определи като много добра крачка. Той отчете и това, че медиите са създали неправилна постановка за разговора между двамата. Според документите акцентите са били поставени върху сигурността на страната, върху енергийната сигурност, свободата на медиите, корупцията.

Иван Костов коментира и трусовете в правителството и оставката на социалния министър Бисер Петков. По думите му наслояването на нерешени проблеми е причината за отстраняването му.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране