23.09.2020 | 13:16
Инж. Севдалин Желев: ТЕЦ-Русе прави реални инвестиции за опазването на чистия въздух
Дружеството винаги е било обект на непрекъснат мониторинг на изпусканите газове, казва изпълнителният директор

Инж. Желев, какви подобрения направихте в дейността си, за да наградите екологичните показатели на “Топлофикация Русе”?

-“Топлофикация Русе” винаги покрива високите екологични стандарти, заложени в европейското и българското законодателство. За нас непрекъснато подобряване на екологията на дружеството е водеща цел. В дългосрочната бизнес програма за работа предвиждаме да работим на природен газ.

До момента горивният ни микс бе съставен единствено от въглища, а от няколко години и от биомаса. Полагаме сериозни усилия, за да изпълним целите на Европейския съюз за производство на по-екологична енергия

Наскоро инвестирахме в три когенератора, които произвеждат енергия от природен газ. Надяваме се да те да заработят след края на предстоящия отоплителен сезон 2020-2021. Ние правим реални инвестиции за опазването на чистия въздух.

Наистина внасяте нотка спокойствие, защото в последните седмици русенци се оплакват от сериозно замърсяване на въздуха.

Както вече заявих преди дни, всички от “Топлофикация Русе” подкрепяме исканията на русенци да дишаме чист въздух. Отново искам да изкажа благодарността си за бързата реакция на институциите за установяване на източника на замърсяване в града. Смятам, че само със строг контрол, може да не се допуска „обгазяване“, както самите русенци го наричат.

Топлофикация Русе” винаги е била обект на непрекъснат мониторинг на изпусканите газове. Въвеждане на по-екологични горива не означава, че нашата дейност няма да бъде наблюдавана стриктно от съответните институции. Дори и след като заменим въглищата с природен газ и биомаса, отново ще продължим да бъдем обект на постоянен контрол.

– Да разбирам, че не приемате проверките като трудност в работата Ви?

Напротив! Аз и екипът ми изцяло подкрепяме действията на МОСВ и РИОСВ. Контролът е важен във всяка една дейност.

Тогава какво може да определите като трудност в работата Ви като директор?

Винаги има трудности и те са от всякакъв характер. Основните трудности са свързани с това, че трябва в сравнително кратки срокове да променим енергийния си микс, като „премахнем“ основното гориво, на което работихме толкова години. Този процес е бавен и сложен. Замяната с нови мощности, както и реконструкцията на старите не става с едно щракване. Става с огромни средства и ежедневен труд.

Обществено-икономическите условия, в които се намираме също ни оказват влияние. Кризата с коронавируса също се оказа неочаквано и голямо препятствие, пред което и днес сме изправени. Трябваше да реагираме много бързо, за да променим обичайния си начин на работа, без да спираме дейността ни. Успяхме, но никак не ни беше лесно. В такива моменти се разбира колко са важни мениджърите и служителите в едно предприятие.

Ако говорим за трудности, те са свързани и с това, че постоянно трябва да надграждаме “Топлофикация Русе”, да инвестираме, да ремонтираме. Но тези трудности, за които Ви говоря не са само мои, те са предизвикателство за целия екип на предприятието. Всеки служител е изпитвал затруднения, преодолявал ги е, но именно тези трудности са ни сплотили като екип. Всеки има своя сантимент към Топлофикация Русе, защото предприятието не е само съоръженията, машините , предприятието енай-вече хората, които работят в него. Всички ние заедно сме изградили нашето Дружество.

Какви са условията на труд и през годините подменихте ли старите съоръжения?

Ние сме производствено предприятие, в което стриктно се следят всички условия за профисионалното полагане на труд. Изпълняваме всички изисквания на българското закононодателство , за да работят нашите служители в нормална трудова среда. Не можем да заменим изцяло всички съоръжения с нови, но работим, за да поддържаме дори и старите на добро ниво, за да няма опасност от авариии или риск за нашите служители.

Какво е за икономиката на Русе значението на Вашето предприятие?

Ние сме важна част от стопанския живот на този изключително красив град. Русе е град с много история и много бъдеще. Според мен при изграждането на подходяща инфраструктура той би могъл отново да е основната „врата“ на България към Европа , както е било в по-стари времена.

Като човек с опит, какви съвети бихте дали на младите българи, които изберат да работят в българската енерегитика?

Съветът, който бих дал е, никога да не се отказват пред трудностите. Да се борят и работят всекидневно с хъс и желание и да използват всички предоставени им възможности за повишаване на тяхната квалификация. Ако ми позволите да цитирам о -Христофор Колумб „Никога няма да прекосиш океана, ако нямаш куража да се откъснеш от брега“.

Цитирам Колумб, откривателят на Новия свят, защото за всеки млад начинаещ специалист енергетиката представлява нещо като Нов свят. Нека младите не се страхуват да започнат работа в българската енергетика. Тя има своето трудно ,но сигурно и важно за цялата ни страна-бъдеще.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране