09.10.2019 | 0:35
И Кристалина вещае криза: 2019-а ще е най-слаба от десетилетие
Световните търговски конфликти струват $700 млрд на годишна база

Две години след като световната икономика беше в състояние на “синхронизиран възход”, изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви в специална реч, че новото състояние е “синхронизирано забавяне”. Според нея основната причина за това са търговските конфликти, които само към края на 2019 г. вероятно ще струват поне 700 млрд. долара.

Ако през 2017 г. почти 75% от икономиките по света са ускорявали растежа си, днес 90% го забавят, допълни тя. Следващата седмица МВФ ще представи икономическата си оценка и прогноза малко преди съвместната годишна среща със Световната банка. В тях ще има ревизиране на досегашните прогнози за 2019 и 2020 г. надолу, обяви Георгиева, цитирана от “Дневник”

В първата си голяма реч, откакто оглави МВФ, тя каза, че тази година темпото на растеж ще е най-слабото от началото на десетилетието. Това означава, че страни в затруднение, включително онези, на които фондът помага, ще се изправят пред още проблеми.

Причините за икономическото забавяне са различни, но общото между тях е, че се отварят разломи, смята Георгиева.

Според нея ръстът на глобалната търговия почти е замрял и след като толкова пъти е предупреждавано за опасностите, започва плащането на цената за търговските войни.

Дори тенденцията да бъде обърната догодина и през 2020 г. да започне ръст, сегашните разногласия може да предизвикат промени, които ще продължат цяло поколение – прекъснати вериги за доставки, съсипани търговски сектори и “дигитална Берлинска стена”, принуждаваща държавите да избират между различни технологични системи.

В заключение Георгиева уточни, че ако последва по-рязко от очакваното забавяне на световната икономика, може да се наложи предприемане на координирани фискални мерки. “Но нека го заявя ясно – все още не сме достигнали такъв етап. Обаче в подготовката на възможността за координирана реакция да помним съвета на Шекспир: “По-добре 3 часа по-рано, отколкото минута по-късно.”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране