22.09.2022 | 11:12
Кандидат-депутатка на Слави крие мъж и кум в затвора
Проблемите на Силвия Бакърджиева и съпруга й Живомир с правосъдието започват през септември 2012 година

Кандидатката за депутат от „Има такъв народ Силвия Бакърджиева е отведена до олтара от рецидивиста, бивш затворник и разследван за няколко обира на трезори Илиян Манолев – Дългия. Това показа проверка на „Филтър“ в съдебното дело срещу съпруга й Живомир Бакърджиев,  които заедно с кума си Илиян Манолев и още 3-ма бандити е част от бандата на „Гастрольорите“.

Всички бяха осъдени и лежаха в затвора. Докато Силвия Бакърджиева гради кариера в Брюксел и в Министерството на околната среда и водите, съпругът й Живомир е служител в отряда на баретите, а след напускането му започва частен бизнес.

Покрай именития си кум Илиян Манолев – Дългия обаче се забърква в престъпление, което го праща зад решетките за 4 години. Той е една от легендите в престъпния свят, а майсторството му за кражби от домове на богаташи и от трезори на банки е добре известно на оперативните служби в МВР.

Силвия Бакърджиева ще се бори за депутат от листата на „Има такъв народ“ в Хасково на изборите на 2 октомври. На 6 август миналата година Бакърджиева беше номинирана от Слави Трифонов за министър на екологията в кабинета с проектопремиер Пламен Николов. Тогава тя беше най-мистериозната фигура в списъка с министри, които така и не бяха гласувани от парламента, защото бяха оттеглени. Точно 2 седмици по-рано Бакърджиева посреща съпруга си Живомир у дома след 3 години престой в затвора. На 12 юли съдът го освобождава предсрочно. След това обаче кариерата на красивата юристка е във възход. Тя става съветник на вицепремиера и министър на екологията в четворната коалиция Борислав Сандов от „Демократична България“. Този факт обаче така и не стана публичен.

Проблемите на Силвия Бакърджиева и съпруга й Живомир с правосъдието започват през септември 2012 година. Тогава тя е юрисконсулт в дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международно сътрудничество в МОСВ. По същото време съпругът й Живомир вече е бивш служител на отряда на баретите към МВР, а най-близкият му приятел е кумът му Илиян Манолев – Дългия, който често гостува на Бакърджиеви в жилището им в столичния квартал „Младост 4“. Дългия е контингент на Криминална полиция. Регистриран е за кражби, нанасяне на средна телесна повреда и незаконно притежаване на оръжие. близък приятел на Мароан ел Масри, който е лидер на банда касоразбивачи.  Двамата са заподозрени за крупния обир в трезор на столичния бул. „Евлоги Георгиев“ .

Тогава 11 неизвестни влязоха в хранилището и отмъкнаха пари и ценности за 40 милиона лева. Собственици на касетки в трезора са известни бизнесмени, политици и магистрати.  Мароан ел Масри и приятелят му Илиян Манолев се подслушват и следят. Така разследващите научават, че двамата подготвят нов удар. Мишената е къща на богаташа Васил Джуров в Свети Влас. Един от телефонните разговори на Илиян Дългия е с кума му Живомир Бакърджиев, чиято съпруга тогава расте в йерархията на държавната администрация.

Двамата говорят за подготовката на обира в дома на Джуров. Преди това тарторите на бандата обирджии Мароан ел Масри и Илиян Дългия обсъдили, отново по телефона, да включат в акцията бившата барета, както и надзирателя в Софийския централен затвор Ангел Пеев-Гнилия. Близък на Васил Джуров им носел информация кога ще отсъства от къщата си, в която криел между 500 и 600 хиляди лева. Всъщност на четвъртия етаж в къщата имало около 50 хиляди лева от продажба на апартаменти. Пачките били скрити между листата на голямо цвете в хола. Столичната банда решава да влезе в дома на Васил Джуров на 21 септември, когато той и жена му ще пътуват до Свиленград. Живомир Бакържиев, кумът му Илиян Манолев, Мароан ел Масри и Ангел Пеев влизат в къщата със стълба и предварително подготвени инструменти, с които да демонтират алуминиевата дограма. Други двама следят до къщата за хора и патрулки. Това. което не знаят, е, че всяка тяхна стъпка се следи от полицията още от идеята за престъплението. Четиримата влизат, тършуват из цялата къща, обръщат всички гардероби и шкафчета. Не успяват да намерят дори 50-те хиляди, скрити между листата на цветето. Излизат, качват се в колата и потеглят към София. След 100 метра ги спират ченгетата от Специализираните полицейски сили в Бургас. Изкарват ги от фолксвагена, с който се движат, и слагат белезници на ръцете им.

Съпругът и кумът на Силвия Бакърджиева прекарват 7 месеца в ареста. Делото срещу тях е в Специализирания наказателен съд, защото са обвинени за участие в организирана престъпна група. Всички от бандата са осъдени. Влизат в затвора през април 2020 година. По време на разследването и делото сегашната кандидат-депутатка от  „Има такъв народ“ е първи секретар в сектор „Околна среда и климат“ към пoстоянното представителство на България в Европейския съюз, началник на отдел в МОСВ. После пак се връща в Брюксел като служител в генералната дирекция „Здраве и безопасност на храните“, а през 2020 г., след като мъжът й влиза в затвора, започва частен бизнес с консултации по европроекти. През цялото време се грижи сама за близнаците, които има от Живомир.

Седмици преди името й да се появи като кандидат за екоминистър през август 2021 г. Живомир Бакърджиев е в Софийския градски съд. Подал е молба да го пуснат предсрочно. От присъдата му остават още година и 9 месеца.

„Искрено съжалявам эа срама, който съм причинил на семейството си, и за това, което съм извършил. Никога повече не бих си и помислил да извърша умишлено престъпление. Ще съм ви благодарен, ако ми дадете възможност да продължа живота си, да работя и да гледам семейството си“, казва бившата барета пред магистратите и успява да ги убеди, че се е поправил. Така се връща при Силвия. Преди това е награждаван няколко пъти с отпуски за уикенда, когато е бил вкъщи със семейството си. Оттогава Живомир Бакърджиев не е попадал в полицейските сводки, за разлика от кума му Илиян Манолев и Мароан eл Масри, които също са освободени предсрочно от затвора. И до днес Силвия Бакърджиева е „едно от лицата зад Слави“, както се рекламират експертите на „Има такъв народ“ в партийния сайт.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране