12.01.2022 | 16:50
Кирил Петков: Бих говорил с хората на площада, ако не бях под карантина
"Винаги ме боли, когато видя пострадали - и от протестиращите, и от хората на реда. Това е жалко"

Аз в момента съм под карантина, иначе бих бил директно на площада, да говоря директно хората”. Така премиерът Кирил Петков коментира пред БНТ създалото се напрежение на протеста на “Възраждане”.

“Аз съм участвал в много протести и знам, че това е начинът на хората да изразят своето мнение. Уважавам формата на протест като форма за изказване на обществено мнение, но винаги ме боли, когато видя хора, които са пострадали – и от протестиращите, и от хората на реда. Това е жалко”, заяви премиерът.

Той призова да не се разделяме на различни групи, а когато става дума за живота и здравето на българите, да се обединим и да говорим заедно, призова премиерът.

“В петък, когато карантината ми приключи, ще приема хора, излъчени от протеста, които са експерти. Този разговор трябва да бъде воден не на база лични мнения, той трябва да бъде воден от експерти, които имат реална идея как могат да се подобрят мерките”.

До късно през нощта е работено върху нов модел на управление на ковид кризата, базиран на един основен фактор – процент на запълнените интензивни легла. Ако ги нямаме налични, рискуваме живота на хората, каза още Петков.

“Ще управляваме следващата вълна на база какъв процент от хората вече са влезли на ниво интензивни легла и това ще предопределя какви мерки ще взимаме. Чак в четвърта фаза – където 80% от леглата са заети, ще предприемем наистина строги мерки”.

Каза още, че веднага ще се консултира с вътрешния министър относно пострадалите на протеста.

“Площадът в момента е в мирен протест и тази форма на протест аз уважавам”, заяви Кирил Петков.

Премиерът иска да разбере от излъчените от протеста експерти дали имат по-добри идеи за по-добри мерки, а по думите му диалогът не е отворен за протест, а за експертни идеи.

“Посланието ми е, че сме в навечерието на поредната голяма вълна. Разбирам, че всички хора са фрустрирани, че трябва да се справяме с нещо толкова неприятно е с такава висока цена. Уверявам ви, че, въпреки че сме в карантина, работим от сутрин до вечер, за да измислим по-добър вариант за управляване на тази следваща вълна”, заяви Петков.

Той отново призова хората да се ваксинират, защото така можем да намалим броя на интензивните случаи, както и да сме сигурни, че икономиката и училищата ще продължават да работят.

“За хората, които имат други идеи, вратите ни винаги са отворени, но те трябва да са конструктивни. А за хората, които мислят, че протестът е форма на диалог – продължавайте да протестирате, но молбата ми е просто не го правете на цената на хора, които ще пострадат от този тип протести”, каза Петков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране