06.06.2021 | 10:28
Кирил Петков: Колкото повече държавата дава пари на калпак, толкова повече тя взима от бизнеса
"В момента видяхме, че търговските банки имат много високи нива на ликвидност при тях. Но те се страхуват да ги дават по сектори"

Служебното правителство към момента има две лимитации. Същестуващият бюджет не може да се увеличава откъм харчове, независимо колко пари има в хазната. Законът ни рестриктира от колко пера може да се харчи.

За всяко ново харчене трябва да се вземе от някъде другаде в съществуващия бюджет. В първата стъпка всяко едно министерство оряза от бюджета си, за да даде за пенсиите. Това коментира министърът на икономиката Кирил Петков в ефира на БНТ.

“Следващата стъпка беше да се мисли за бизнеса. Медицинската опасност от коронавируса отминава и бизнесът трябва да започне да работи, но за това трябва да му се дадат средства. В момента видяхме, че търговските банки имат много високи нива на ликвидност при тях. Но те се страхуват да ги дават по сектори. Говорихме с ЕК и те казаха, че до 50% от портфолиото на всяка една банка може да се сложи държавна гаранция, което да лимитира чувството за риск на банките и те да влязат в икономиката”, каза още той.

“Бизнесите вече са отворени, ресторантите работят доста силно. Освен ако не си в някаква нишова ситуация не е добре да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени мита от това “държавата дава”. Те дават едни пари, които са взети от бизнеса, които са качени на ниво държава и тя после ги преразпределя на различни пера. Колкото повече държавата трябва да дава грантови пари, толкова повече тя трябва да вземе от бизнеса”, обясни Петков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране