24.01.2022 | 17:28
Кирил Петков свиква Съвета по сигурността заради Украйна
Джо Байдън обмисля да изпрати 50 000 войници в страни от НАТО

Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността утре, съобщи пресслужбата на МС.

Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.  Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън предвижда да изпрати между 1000 и 5000 войници в граничещи с Русия страни от НАТО като Литва, Естония и Латвия, като броят им може да бъде увеличен до 50 000, ако ситуацията със сигурността между Украйна и Русия се влоши.

Служители на Пентагона представиха плана на Байдън по време на среща на върха в резиденцията на американските президенти през уикенда, свикана, за да се обсъдят военни отговори за възпиране на атака от страна на Русия, след като заплахата от санкции до голяма степен остана нечута. Планът няма да включва американски войски, разположени директно в Украйна, като се смята, че Байдън не желае да влиза в нов конфликт след катастрофалното изтегляне на американските войски от Афганистан миналата година, пише New York Times. Байдън трябва да отправи призив за военни мерки още тази седмица, добавя изданието, въпреки че преговорите на високо ниво между Вашингтон и Москва продължават, а САЩ трябва да представят писмен отговор на руските искания за сигурност.

През уикенда Обединеното кралство заяви, че Москва се готви да създаде марионетно правителство, което да поеме контрола над Украйна. Министерството на външните работи дори посочи бившия украински депутат Евхен Мураев като потенциален кандидат на Кремъл.

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников написа в Туитър в неделя вечерта, че правителството е получило втора пратка оръжия от Съединените щати.

Два дни след като опроверга новината на Fox news за евакуация на американското посолство в Украйна, днес Държавният департамент потвърди, че семействата на всички служители на посолството в Киев започват поетапно да се връщат в САЩ на фона на опасенията от руска инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Департаментът заяви, че всички близки на служители на посолството в Киев следва да напуснат Украйна и че всички служители на посолството, които не изпълняват функции от първостепенна важност, могат да напуснат Украйна на правителствени разноски.

Държавният департамент подчерта, че американското посолство в Киев ще остане отворено и че не става дума за евакуация. Това решение бе обмисляно известно време и не следва да бъде тълкувано като намаляване на подкрепата на САЩ по отношение на Украйна, заявиха американски представители.

„Ситуацията в сферата на сигурността, особено по протежение на украинските граници, в окупирания от Русия Крим и в контролирания от Русия Донецк е непредсказуема и може да се влоши всеки момент. Американските граждани в Украйна трябва да имат предвид, че евентуална руска военна операция по отношение на Украйна сериозно ще засегне възможността на американското посолство да предоставя консулски услуги и съдействие на американски граждани, които напускат Украйна“, се казва в изявление на Държавния департамент, предаде Франс прес.

Държавният департамент отправи предупреждение към американските граждани да се въздържат от пътувания до Украйна и Русия заради опасността от евентуална руска инвазия на Украйна.

Франция също ще евакуира дипломатите си и техните семейства от Украйна. Това съобщи украинският сайт за новини и анализи „Вести“, позовавайки се на източници от украинския парламент. ЕС обаче не възнамерява да евакуира семействата на дипломатите си от Украйна, не вижда причина за това и очаква обяснение от САЩ, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предаде БГНЕС.

„Все още няма единно предложение за санкции от страна на ЕС, но се разглеждат няколко варианта. В момента те са в процес на договаряне между институциите и страните от ЕС“, каза дипломатът.

Той обаче добави, че в случай на агресия срещу Украйна общността ще може да наложи санкции срещу Русия в рамките на няколко дни.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране