01.12.2019 | 16:20
Кметът на Мадан с рекордна заплата от 4600 лева
Доводът - 90% от хората гласували за него

Вижте какво се случва на първата работна сесия на общинският съвет на община Мадан – 27 ноември, проведена след първата официална сесия на 04 ноември 2019.

На сесията се разгледаха 10 докладни, като две от тях предизвикаха дебати, а останалите бяха единодушно приети. Първата точка, която запали страстите е определянето на заплатата на Кмета на Община Мадан Фахри Молаисенов., съобщава сайтът rudozemdnes.bg.

Общинският съветник от ДПС Шабан Билянов предложи размера на заплатата да бъде максимално позволения за общината 4600 лв., като основание даде, че кмета е избран с над 90% от гласоподавателите и затова заплатата трябва да е над 90% от разрешената.

Филип Чукаров /БСП/ опонира като заяви, че хората са гласували за кмет, а не за работна заплата и добави, че на фона на заплатите, които се взимат в общината нормалната заплата за него е 2500 лв., която заплата няма да натежи и върху бюджета.

Веселин Атанасов /ГЕРБ/ добави, че заплатата на Кмета на София – Йорданка Фандъкова е 2700лв. В крайна сметка след гласуване групата на ДПС от 11 съветника подкрепи заплатата от 4600 лв., срещу 6 съветника против.

Втората точка, която предизвика дебат е за отпускане на финансова помощ в размер на 300 лв. на майка с три деца от село Върбина, от които едното дете е с онкологично заболяване и предстои лечение.

Съветникът от ДПС Новка Младенова предложи тази финансова помощ да се вдигне на 500 лв., понеже положението на семейството е много лошо. Анелия Хаджиева /ГЕРБ/ предложи тази помощ да бъде 2000 лв., понеже лично е разгледала случая, познава семейството и уверява, че положението е много сериозно. Шабан Билянов /ДПС/ отговори, че парите за социални дейности са на изчерпване и няма да има възможност да се отпусне такава голяма сума, защото практиката е да се помага със суми от 300 до 500лв.

Светослав Филипов /АБВ/ предложи общинските съветници да дарят възнаграждението си за един месец на това семейство, което ще бъде в голяма помощ, щом няма възможност да се отдели по-голяма сума от социалните разходи на общината.

Новка Младенова /ДПС/ отговори, че по-добре е сумата да си остане 500 лв., а всеки да направи дарение колкото си прецени. Така се взе решение сумата на дарението да бъде 500 лв.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране