25.03.2020 | 17:30
Коронавирусът стигна и в Сливен, заразените у нас вече са 242
Излекуваните станаха петима

22 нови случаи са регистрирани през деня. Така общият брой на заразените с коронавирус в България става 242. Това съобщи на ежедневния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че отново най-много са новорегистрираните положителни проби в София – 16. Има обаче и област, в която за първи път е регистриран случай на коронавирус – Сливен.

По думите на проф. Мутафчийски, няма пациенти в тежко състояние, с изключение на болните, настанени в „Пирогов“, които бяха в критично състояние.

„В „Пирогов“ пациентите са стабилизирани, но все още са в тежко състояние“, лаконичен бе шефът на Националния оперативен щаб.

Петима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на шефа на ВМА, който обясни, че заразените боледуват дълго.

„Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни“, каза той.

Проф. Мутафчийски каза още, че частните лаборатории разполагат със същите тестове, с каквито работят и болниците. Той обясни отново и как се процедира при тестването на контактни хора.

„РЗИ взима първа проба. Гледаме кога изтича карантината – на 21-ия ден се взима първа проба след карантината, след това до 24 часа втора проба и тогава става ясно здрав ли е вече контактният“, заяви Венцислав Мутафчийски.

В отговор на въпрос той обясни, че психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус.

„Тя е „отделена за военнослужещи, които имат нужда от лечение на инфекциозни заболявания и не е от интерес на широката публика“, категоричен бе Мутафчийски.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране