13.08.2019 | 1:03
Корупция за 95 млн.лв. при строежа на детска болница
Търгът за инженеринга и изграждането на бъдещата педиатрична болница в София е опорочен

Обществената поръчка за инженеринга и изграждането на бъдещата педиатрична болница в София е опорочена.

Това твърдят в писмо до здравния министър Кирил Ананиев две професионални камари – на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране, предаде Медиапул.

Поръчката за проектиране и строителство на националната детска болница беше обявена в началото на юли, като МЗ е сложило таван на бюджета от 95.4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на МЗ предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

Камарата на архитектите внесе и жалба срещу търга в Комисията за защита на конкуренцията.

Специалистите считат, че едновременното възлагане на проектирането, строителството и надзора, т. нар. “инженеринг”, не е подходящо, при положение че към момента на откриване на поръчката няма одобрен идеен проект. Според камарите провеждането на инженеринг без одобрен идеен проект е “изключително рисковано”, тъй като няма гаранции, че избраната фирма ще предложи най-добрата концепция за реализиране на обекта. Далеч по-логично е проектирането и строителството да се разделят в два отделни търга, считат Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Според сдруженията техническото задание за проектирането е непълно. Липсват ключови изисквания към системите за електрозахранване, отопление, ВиК, пожарна безопасност. Не се споменава и дума за дублиращо захранване чрез генератори или други системи на помещенията, в случай на спиране на тока. Няма изисквания за пожарогасене, резервоари за вода за санитарно-битови нужди и т. н.

В заданието липсват и основните изисквания за микроклимат, стерилност, осветеност, оповестяване и т. н., както и специфичните изисквания към всяко отделно звено (особено в операционните зали, реанимациите, хемодиализата и др.), посочват специалистите.

“Липсва изискване за изготвяне на основни проектни части, свързани с функционирането на сградата. В резултат ще се наложи да се предвидят допълнителни средства за изграждане на жизненоважните за една болница системи, за да може тя да функционира. В този смисъл, настоящата поръчка е опорочена, защото не може да реализира намеренията на възложителя да изгради педиатрична клиника”, пише в писмото до Кирил Ананиев.

Според авторите на сигнала прогнозната стойност на проектирането – 749 702 лв., е под себестойността за тази услуга и не е нормално тази цена да е равна на цената за надзора. Предварителните изчисления по методиките на двете камари (КАБ и КИИП) за определяне на цените сочат, че прогнозната стойност за проектирането на болницата не трябва да е по-ниска от 4 млн. лв. без ДДС, а за надзора – от 2 млн. лв. без ДДС.

Специалистите считат още, че показателят за оценката на офертите не е подходящ по отношение на частта за проектирането.

Архитектите и инженерите заявяват, че са готови на различни мерки, за да защитят правата на проектантите и обществения интерес – разговори с Министерството на здравеопазването, обжалване на поръчката пред КЗК и др.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране