18.09.2021 | 22:56
Кристалина Георгиева отрече обвиненията за оказван натиск
"Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху служители да манипулират данни"

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай по времето, когато е била директор на банката.

„Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху служители да манипулират данни“, каза Георгиева по време на предварително планирана среща с 2700 служители на МВФ в петък, съобщава Ройтерс.

В четвъртък Световната банка оповести независим доклад, който показва нередности при изработването на класациите Doing business за 2018 г. и за 2020 г. В документа се твърди, че Кристалина Георгиева и съветникът й Симеон Дянков са повлияли върху данните в доклада в полза на Китай.

Заради констатациите в доклада Световната банка отмени цялата класация на условията за правене на бизнес в държавите по света, Doing Business, за периода от 2018 до 2020 г. Причините са, че вътрешен одит и разследването са повдигнали „етични въпроси, включително и поведението на бивши членове на борда, както и настоящи и/или бивши служители на банката“.

Говорителят на МВФ каза в четвъртък, че Управителният съвет на фонда преглежда доклада. Финансовото министерство на САЩ също съобщи, че анализира изнесените данни.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране