12.01.2022 | 23:51
Крясъци и „ш*бани ваксини!“ на срещата на Възраждане със здравния министър
Партията на Костадин Костадинов иска работна група да анализира как помага зеленият сертификат

Крясъци, обиди, реплики за „експериментална течност“ и „ш*бани ваксини“ белязаха срещата на депутати от „Възраждане“ и лекари със здравния министър Асена Сербезова.

Разговорът се проведе на фона на големия протест пред Народното събрание, организиран от парламентарно представената формация. При него демонстранти опитаха да щурмуват сградата на НС с искане за отмяна на зеления сертификат. По-късно част от протестиращите отиде пред здравното министерство.

На среща с министър Сербезова главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев и зам.-здравният министър Йорданов от „Възраждане“ настояха за създаването на работна група, която да изясни как зеленият сертификат помага срещу разпространението на коронавируса.

Според народния представител Цончо Ганев мерките, които се въвеждат, разделят обществото и нагнетяват напрежение.

Какво обясни здравният министър

Министър Сербезова обясни, че основният критерий за въвеждане на мерки са заетостта на интензивните легла и недостигът на медицински персонал.

„Това ще бъде ключово за нас. Системата не е блокирала, но тя на определени места и области се затруднява и затова понякога се налага да се спират плановите операции. Има натрупани настроения, недоверие, паника и страх, с които започна управлението на пандемията преди 2 години. Сега ние берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено“, заяви министър Сербезова.

Нямаме зависимости, каза още тя в отговор на въпрос от протестиращите дали има зависимости от лобита – политически, фармацевтични или чужди правителства. „Докато съм министър, няма да допусна зависимости на министерството”, добави още Сербезова. В отговор на въпрос кога ще свърши пандемията тя цитира експертни мнения, според които това ще бъде последната вълна.

„Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19”, каза още здравният министър. „Никоя ваксина не предпазва на 100%. Ефективността на отделните ваксини е между 60 и 90%, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но при останалите 70 на сто ваксините пазят от тежко протичане“, подчерта тя.

Да се закрие Националният пандемичен комитет, настоява лабораторен лекар

В разговора се включи лабораторният лекар Георги Тодоров, който настоя да бъде закрит Националният пандемичен комитет, защото бил ненужен като НОЩ. Според него здравните власти слушат мненията на „хора, които в лаборатории не са влизали“ и призова проф. Радка Аргирова и проф. Ива Христова „да спрат да ходят по телевизиите“, защото според него „те пациент не са видели“. Тодоров настоя да бъдат премахнати PCR тестовете и ваксинационните пунктове в метрото, а „лицето Пенчев да спре шпицкомандите си, които плашат хората в заведенията“. Той заяви, че трябва да се направи анализ на срока на годност на тестовете и да се провери „съотношението фалшиво положителни-фалшиво отрицателни проби“.

Тодоров се обяви и против тестването на учениците, защото „не можете да накарате родителите да дадат съгласието си да се бърка в носовете на децата им“. Зеленият сертификат да се премахва, поиска Тодоров.

„Моля да намалите популизма, защото той не е продуктивен“, призова министър Сербезова и допълни, че това, което се случва, не е конструктивен разговор.

В този момент се намеси депутатът Ганев, който заяви, че двамата лекари – ветеринарят д-р Пламен Пасков и д-р Георги Тодоров, присъстват на срещата само в качеството си на експерти, и поиска да бъде създадена работна група, в която да влязат посочени от тях представители и която да направи анализ на данните за заболеваемостта и ефекта от мерките. Според него само така може да се преодолее разделението в обществото по темата със зелените сертификати, мерките и ваксинацията.

Крясък: „Колко хора умряха от шибаните ви ваксини?!“

Зам.-здравният министър доц. Георги Йорданов опита да обясни, че наистина има трудности в комуникацията с хората, но беше прекъснат от д-р Пасков:

„Не ми играйте този театър! Искам да говорим по същество! Искам да кажете какво предлагате! Децата са заплашвани, че няма да завършат, ако останат на дистанционно обучение от учителите си. Те трябва да ходят на училище без тестове, защото не боледуват. А ваксините? Аз разполагам с научна информация за тази експериментална течност. Колко хора умряха от ш*баните ви ваксини?! Или отменяте сертификата още от утре, или това е демагогия“, изкрещя Пасков.

В опит да върне нормалния тон на разговора министър Сербезова обясни, че решение за отмяна на зеления сертификат не може да се вземе, но може да бъде сформирана работна група с представители и на протестиращите.

Вече извън сградата на министерството, депутатът Ганев призова премиера Кирил Петков вместо да се „занимава с това колко от починалите имат фалшив сертификат, да излезе да говори с хората“.

На протестиращите Ганев обясни, че експертната група, която се споразумяха с МЗ да бъде създадена, ще анализира с „колко намалява разпространението на вируса зеленият сертификат“. Той съобщи и че сертификатът няма да бъде отменен, но борбата срещу него ще продължи.

OffNews.bg

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране