06.06.2022 | 16:06
Лавров за акта на България: Случи се немислимото
Кремъл определи затварянето на небето над България за Лавров като "враждебен акт"

С нота от 1-ви юни 2022 г. Министерството на външните работи на Република България е отказало да предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Това съобщиха от МВнР в своя позиция, изпратена до медиите.

От министерството заявиха, че решението е в съответствие с европейските санкции, наложени срещу Русия. Считано от 25 февруари 2022г. Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като “безпрецедентно” затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от три източноевропейски държави, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции.

“Случи се нещо безпрецедентно, немислимото”, каза Лавров на пресконференция, на която разкритикува тази мярка като “скандална”.

Кремъл каза днес, че затварянето на въздушното пространство от три източноевропейски държави, което попречи на външния министър Лавров да отпътува за Сърбия е “враждебен акт”, предаде Ройтерс.

Съседните на Сърбия държави – България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави, добави говорителят.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране