21.05.2020 | 19:52
Личен лекар, а не РЗИ да издава направление за PCR-тест, искат джипита
С анекс към Рамковия договор Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на лечебните заведения и лаборатории, сключили договор с нея

Разрешението да си направиш PCR тест, заплатен от НЗОК, ако си със симптоми за коронавирус, да не се издава от Регионалната здравна инспекция, а всеки специалист или личен лекар да отпуска това направление и касата да го заплаща. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, предаде БНР.

С анекс към Рамковия договор Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на лечебните заведения и лаборатории, сключили договор с нея. Тест по здравна каса могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар, а той ги насочи към специалист, който да отпусне направление за PCR тест, с което се отива в РЗИ.

Доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари, заяви: „PCR тест може да назначава само лекар, който работи в РЗИ, което е изключително странно, защото първо РЗИ нямат никакви договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса. Аз не мисля, че лекарите там са по-компетентни и по-добре познават пациентите си, отколкото ние например или колегите инфекционисти, които всеки ден се занимават с пациенти. Това решение вероятно е взето, за да има някакъв контрол върху разходването на финансовите средства, но чисто професионално погледнато в него няма никаква логика“.

Не е разумно разкарването на пациенти, силно съмнителни за коронавирус, през различни институции, казва д-р Веселина Колева, началник на Клиничната лаборатория на болница „Токуда“.

Според мен логичният и разумен път за издаване на такова направление беше да има възможност пулмолог или гастроентеролог, или защо не и невролог да могат да издадат такова направление за изследване за коронавирус, допълва тя.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране