13.10.2021 | 11:44
Лични лекари: Затворете всичко в София, за да оцелеем!
"Ситуацията пред кабинетите в момента е трагична. Изнемогваме", коментира д-р Георги Миндов, шеф на софийските джипита

„И София е в тъмночервена зона. Не трябва да си играем на мерки, мерчици и COVID зони. Нужен е пълен локдаун в София. Всичко трябва да спре, ако искаме да оживеем и да нямаме повече жертви“. Този апел отправи днес пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващи лекари в София.

„Ситуацията пред кабинетите в момента е трагична. Стълпотворения от деца, възрастни, ковид болни, пълно объркване на потоците, никакъв ред, смесване на болни от всички възрастови групи. Има наслагване на вирусна инфекция, която имитира COVID, неработещи COVID зони. Кошмар е в момента, изнемогваме“, посочи той. Според него няма нужда от никакви други мерки, а единствено от пълен локдаун, тъй като сме минали 600 на 100 000 души по заболеваемост.

По думите му в София легловата база е почти запълнена. „Обикалят линейки по лечебни заведения, има и човек починал в линейка вече. Надминали сме категорично пика на втората вълна от миналата пролет“, подчерта той. По думите му в „Пирогов“ в момента няма свободни реанимационни легла за интубиране. „Ако в момента сте ковид болен и се нуждаете от интубиране, трябва да се чака да се освободи реанимационно легло. Положението е трагично“, допълни медикът.

Затова според него трябва да се премине към пълно затваряне на заведенията, както и да се спре всякакъв социален живот. „Всичко трябва да спре“, категоричен бе д-р Миндов. „Трябва да стиснем зъби и да разберем, че не трябва да даваме повече жертви“, смята той.

Относно новите COVID зони, които трябва да поемат по-леките случаи, той заяви, че те не работят, а на пациентите дори се искат пари за антигенни тестове и рентген, които би трябвало да са безплатни за тях. „Аз лично не съм чул от пациент да е получил безплатни лекарства“, каза д-р Миндов, допълвайки че най-близката COVID зона до неговата практика работи до 15 часа и се обслужва само от един лекар.

Заради утежненото положение с болните в столицата днес от 14 часа здравният министър Стойчо Кацаров ще даде пресконференция относно актуалната ситуация с COVID-19. В нея ще участват още зам.-министър Александър Златанов, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране