18.11.2023 | 13:40
„Лукойл“ се заканва да спре заради забранения износ на горива
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха даденото от Европейската комисия изключение от общата за ЕС забрана за вноса и преработката на руски петрол да отпадне в два етапа

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД излезе с позиция по повод договорената преди ден между управляващите поетапна отмяна на действащата в момента дерогация за вноса на суров руски петрол и износа на произведени от него продукти.

В петък ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС се разбраха даденото от Европейската комисия изключение от общата за ЕС забрана за вноса и преработката на руски петрол да отпадне в два етапа. Предвижда се на 1 януари 2024 г. да се спрат квотите за износ към Украйна и други страни извън ЕС на нефтопродукти, преработени от руски петрол. На 1 март 2024 г. трябва да спре окончателно и вносът на руски суров петрол за преработка в бургаската рафинерия „Нефтохим“.

Сега от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД обявиха, че за тях отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

„Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“, посочват от компанията.

От „Лукойл Нефтохим Бургас“ призовават към „диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение“.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране