26.02.2020 | 14:33
Лъжата на Борисов за винетките продължава да действа
Обещаните от премиера 1 млрд. и 400 млн. лв. от тол такси, се оказва, че ще бъдат около 450 млн. лв., според Георги Свиленски

„Проблемът с въвеждането на тол системата и с обхвата на пътищата, които се таксуват с винетки, нараства с още по-голяма сила. Последните няколко месеца напрежението в населените места около София и в други населени места по страната расте”. Това заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски от трибуната на Народното събрание.

По думите му жителите излязоха на протест, но за съжаление и до ден днешен – нито решението на Министерския съвет, подписано от г-н Борисов, е отменено, нито решението на правителството, подписано от премиера, е актуализирано с изваждане на съответните участъци.

„Тоест лъжата, която беше казана миналата година месец януари, продължава да действа“, категоричен беше Свиленски.

„Според г-н Борисов, първоначално трябваше да бъдат събрани 1 млрд. и 400 млн. лв. от тол такси. Станаха 1 млрд. и 200 млн. лв. После 800 млн. лв. Оптимистично – започваме да строим пътища. Извод – за миналата година без тол система имаме събрани 380 млн. лв. Сега с тол система и намалените километри пътища, очакват около 450 млн. лв. Къде са 1 млрд. и 400 млн. лв., къде са 450 млн. лв“, заяви Свиленски.

Той коментира, че няма друг човек в държавата освен премиера, който да може да даде отговор на тези въпроси: „Нито министър Аврамова, нито зам.- министър Нанков, който въобще не знае в какъв хаос забърка тол системата, знаят. Затова на основание чл. 53, ал. 3 от правилника предлагаме българският премиер да дойде в пленарна зала и да обясни на българското общество, на българските граждани, на българските превозвачи, на тези, които ще преминават през България по какви правила, по какви критерии – какво трябва да плащат, на кого трябва да плащат и как трябва да го плащат”. Той допълни, че устройствата, които превозвачите трябва да ползват ги няма, и освен това ще трябва да попълват пътни карти, всяка от които отнема 7-8 минути за попълване, а превозвачите ще попълват такива по 6 на ден.

„Тоест затрудненията и хаосът, които предстоят на 1 март, свързани с въвеждането на тол системата е са пълни“, завърши Георги Свиленски.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране