01.12.2019 | 15:26
Манолова: На Витоша се строят незаконни къщи
4 частни имота са вдигнати в последните години извън законовите регламенти, но могат да ги последват още 150, обяви в сигнал бившият омбудсман

Неуспелият кандидат за кмет на София Мая Манолова е изпратила сигнал до главния архитект на София и районните кметове на Панчарево и Витоша за незаконно строителство в пределите на природен парк Витоша. Проверка на Манолова и екипа й е установила четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти. В сигнала се твърди, че още 150 имота в защитена територия могат да ги последват.

Два от имотите са известни – около тях тече скандал от две години, тъй като екоминистърът Нено Димов издаде заповед да бъдат изключени от обхвата на парка, става ясно от сигнала. Това решение е без прецедент – за пръв път в историята на парка се намалява територията му. „Направихме обстойна проверка на двата имота, които със заповед на Димов се изключват от парка. Те са урегулирани от общината, което е задължителна процедура преди застрояване. За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет. Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут. От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция“, съобщава Манолова в профила си във „Фейсбук“.

Манолова и колегите й Войслав Тодоров и Любомир Попйорданов питат кои са хората, облагодетелствани от общината. Те искат ресорните служби да проверят законността на строителството. „Решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове. Остава да видим дали общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят“, коментират тримата.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране