17.08.2019 | 11:46
МВнР си продава вилата до Манхатън за 905 000 долара
Имотът e в един от най-скъпите райони на щата – “Franklin Lakes”, Берген

Министерството на външните работи на България обяви за продажба държавната си вила в Ню Джърси, САЩ, намираща се на около 50 км от “Таймс Скуеър” в Манхатън. Цената е $905 000. Това става ясно от решение на Министерския съвет от 13 август 2019 г., публикувано в информационната система на правителството.

Имотът e в един от най-скъпите райони на щата – “Franklin Lakes”, Берген. Според актуалната официална информация на институциите в САЩ средната цена за жилище за периода 2013-2017 г. е 975 000 долара. Според класацията на Forbes за 2010 г. регионът е на 146-о място на територията на САЩ по цени на имотите според ZIP кода (броят на ZIP кодовете в САЩ надхвърля 40 000 по данни от 2015 г., цитирани от “Уикипедия” – б.р.).

Вилата досега е била публична държавна собственост, обявена за такава пред 1999 г. Сега статутът й се променя – в частна държавна собственост, за да може да се пристъпи към продажбата.

С организирането на сделка е натоварен генералният консул на България в Ню Йорк – Мая Христова. Разходите във връзка с подготовката и реализирането на покупко-продажбата на недвижимия имот ще бъдат за сметка на приходите от продажбата, става ясно още от решението на кабинета.

Имотът в Ню Джърси се води резиденция на мисията на България в ООН, чието седалище е в Ню Йорк. Вилата разполага с басейн и тенис корт.

През 2010 г. – по време на управлението на първия кабинет на Бойко Борисов, на заседание на Министерския съвет на 29 септември, в разговор за орязване на парите на различните ведомства, премиерът разказва:

„В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов (най-дългогодишният външен министър в комунистическа България и бивш председател на Държавния съвет – б.р.) като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп, през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея…?! Кой нормален стопанин?!…“

И продължава: “Да имам аз моя вила в Ню Джърси, ами аз ще съм станал милионер само от наеми и от мениджмънта на тази вила. Ще я давам за посолства, тя е за приеми, тя е за кралски особи, такава вила имаме. Ние сме я оставили да се разруши и вече от глобите на общината, която ни ги е начислила, ние няма как и да я продадем. Трябва да доплатим да я продадем”…

Министър-председателят добавя, че тогавашният генерален консул в Ню Йорк разказал, че получава на месец 5000 долара за наем за жилище, вместо да се осигурят пари за ремонти на българските имоти в американския град, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието.

На 2 ноември 2010 г. говорителната на МВнР по това време Весела Чернева обаче отрича вилата в Ню Джърси да има задължения и наложени глоби за милиони, цитирана от “Медиапул”. Тя обаче потвърждава, че имотът е в лошо състояние, пише ClubZ.

Оттогава насам всеки път щом стане въпрос за имотите на България зад граница, за които се грижи външното министерство, въпросната резиденция се споменава. Година след година тя е в плана за продажба на имоти на МВнР. Този път е предприето и действие.

МВнР управлява около 200 имота в 71 държави по света, купувани от българската държава най-вече през 70-те и 80-те години на миналия век. На година разходите за данъци, например, са в порядъка на 450 000 лв., става ясно от публична информация, предоставена на “Медиапул” от министерството преди няколко месеца.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране