30.01.2020 | 21:53
МВР показа какво откри в имотите на издирвания Васил Божков, надникнете в палата му (ВИДЕО)
Петима души са с повдигнати обвинения след акциите в Комисията по хазарта и офиси на бизнесмена

МВР разпространи снимки и видео от специализираната полицейска операция в София, при която бяха проверени имотите на бизнесмена Васил Божков заради образуваното досъдебно производство в Спецпрокуратура. Богаташът беше обявен за издирване от Интерпол.

„Това е най-мащабната операция, провеждана на територията на страната ни. Постигнат е изключителен синхрон между институциите“, съобщават от МВР.

След операциите от сряда са повдигнати обвинения на петима души. Четирима от тях били извън страната. Петият обвиняем е бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Сред обвинените е и соченият за ръководител на организирана престъпна група Васил Божков. Според прокуратурата тя е действала от 2014 г. в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. От обитаваното от Божков жилище са иззети множество картини, а от казино, също негова собственост – голяма сума пари.

В хода на разследването са разпитани много хора, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Има данни, че ръководителят е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и Министерството на финансите, съобщават още от МВР.

Установява се дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали сумите са изплащани. „От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева“, съобщават още от полицията.

Имотът, за който става въпрос в репортажа на МВР, е луксозна триетажна къща в природен парк „Витоша“, позната като резиденция „Аглика“. Някога тя е била крайградската вила на Тодор Живков.

Намира се на 1600 м надморска височина, сгушена сред вековна борова гора, високо в планината. Общата разгъната застроена площ е 2850 кв.м. През 2012 г. резиденция „Аглика“ се предлага за продажба на цена 1100 евро на кв. м от РЗП без ДДС, или 3 135 000 евро.

Според описанието в сайта за продажби вилата разполага с:

– Един голям апартамент

– Осем малки апартамента

– Огромна приемна

– Киносалон

– Трапезария

– Две кухни

– Фитнес

– Сауна

– Леден басейн

– Бомбоубежище

– Собствен водоизточник

– Генератор

– Тенискорт

– Двоен гараж

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране