09.09.2019 | 0:01
МВР търси зрелищни акции за кампанията на Гешев
Полицията е заставена да подкрепя зам. главния прокурор, твърди проф. Николай Радулов
Проф. Николай Радулов е бивш секретар на МВР (1997-1998) и експерт по национална сигурност. Той е професор в Нов български университет.

– След убийството в Сотиря прави впечатление, че извършителят има същия профил като убиеца на Виктория Маринова от Русе. Каква е причината подобни трагедии да се мултиплицират?

– Ние се концентрирахме върху тези случаи, но твърде много убийства станаха през този период и ако се върнем назад и сравним данните, ще видим, че едни и същи неща правят впечатление. Това са хора, които за подобни престъпления са лежали вече в затвора, многократно са били регистрирани за опити за такива престъпления, но явно не са намирани свидетели или разследващите не са разследвали достатъчно добре. Затворът обаче по никакъв начин не ги е превъзпитал, каквато би трябвало да е неговата цел. Освен това тези хора, които извършват престъпления, са добре известни на местните, сред които живеят.

– В тази връзка има ли някаква политика на превенция на престъпността от страна на МВР?

– На хартия да, но на на практика – не. Които и документи да прочетете през последните 20 г., ще видите, че там се говори за профилактика, за проактивна дейност, което означава получаване на информация, изпреварваща действието на извършване на престъплението, за различни политики за интегриране в обществото на излезлите от затвора. Нито едно от тези неща не се е реализирало на практика. От онзи случай със зверското убийство в Нови Искър до момента имаме едно и също проявление. Като говоря за МВР, нямам предвид служителите, които са абсолютно наясно какво се случва и техният стремеж да си вършат работата е възпрепятстван от безкрайно много други задължения, които им налагат управляващите от вътрешното министерство.

– Подкрепяте ли предложението да отпадне съкратеното съдебно следствие?

– И друг път е имало такива промени. В момента, в който отпадне, процесите се превръщат в 20-годишни саги, при които някои от обвиняемите успяват и да изчезнат, защото, дори и да иска, съдът не може да вкара всички обвиняеми в арестите, тъй като нямаме толкова арести. Ще се докара дотам ситуацията, че да има много бавно и неефективно правосъдие, претрупване на съдилищата с дела и в крайна сметка ще имаме по-малко справедливост, отколкото хората си мислят, че ще се наложи без възможността за бърз процес.

– На фона на тези убийства дирекциите на МВР се редуват да изразяват подкрепата си за кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. Как оценявате тази практика?

– Аз съм живял в такова време, в което по най-различни причини, чисто политически, се събираха т. нар. колективи от МВР, прочиташе им се една телеграма и всички трябва да гласуват, че са съгласни от името на колектива. Тогава те изглеждаха по същия начин. Когато някой се опитваше да каже нещо против, веднага започваха репресии.

– Вие смятате, че в МВР са заставени да подкрепят зам. главния прокурор?

– Абсолютно! Аз не познавам служители, които са доволни от начина, по който всичко това се случва. Тези зрелищни акции изключително вредят на МВР. Колко престъпления предполагате, че се случват на ден? Според официалните данни на всеки 6 минути се извършва такова. Виждаме акции, при които са ангажирани поне 50 души с техника, която продължава цял ден, и са задържани 6 лихвари, които след пет дни са тихомълком пуснати. Всичко това е отразено от медиите, които предварително са известени. През това време на всеки шест минути се случва престъпление. Тоест тези хора, на които им е разпоредено да участват в акциите, са там, вместо да са тук, където се извършва убийство или изнасилване. Това са пиар акции и нищо друго. Нищо не налага те да се извършват с такава публичност. Лихварят може да бъде тихичко прибран от двама души.

– Прави впечатление и че въпросните организирани престъпни групи, които бяха разбити през последната седмица, всъщност са работили в продължение на години. Защо чак сега бяха ударени?

– Трябва да се знае каква е механиката на това, което се случва. В съответната оперативна дирекция има примерно 20 дела, по които се следят определени хора. Обикновено по два от тези случаи се събират доказателства. По другите случаи обаче има събрана изключително много информация, но никакви доказателства или пък много малко, които не могат да минат в съда. Сега, когато има кампания и трябва да се демонстрира как добре се върши работа, ръководството им казва: „Прегледайте всички случаи, искаме зрелищни акции“. Аз по принцип съм „за“ да се държи криминалният контингент в непрекъснато напрежение, защото, когато е ангажиран по този начин, той се страхува да върши престъпления. Не говоря за организираната престъпност, защото тя отдавна е извън прожекторите на специалните служби.

– Преди няколко седмици МВР привика криминалния контингент във връзка с потрошеното столично заведение „Бесо“. Какъв е резултатът?

– Никакъв. Всички са заснети на камерите, всички са наясно коя банда на кого е. Най-много се дразня на това, че МВР отрича въобще съществуването на организирана престъпност. Механизмът на тази престъпност през последните 20 г. се трансформира от ясно изразени групи в една клетъчна хоризонтално разпределена структура без видими вождове. Това е направено, защото децата на онези мутри от преди години, които поеха бизнеса, се стремят да използват най-добрите практики –  да са незабележими, трудно доказуеми. Няма ги вече мафиотските структури с дона, консилиерите, капитана, лейтенантите. Може да знаеш, че някой е част от банда, но не е ясно каква е функцията му вътре. Като го прибереш, той има ограничени познания върху структурата, която е в главата единствено на мениджъра. Затова министърът казва, че вече я няма организираната престъпност, като след това се поправи, че тя не е от типа на ВИС и СИК. Няма я обаче, защото никой не е луд да се изправи като мишена и държавата да го удря по главата.

– Считате ли, че зам. главният прокурор Иван Гешев притежава необходимите качества да ръководи държавното обвинение.

– Този човек в рамките на последните 10 години се промени изключително много. Познавам негови колеги прокурори, които ми дадоха много добри отзиви за него тогава. Сега ми казват, че преди 4-5 години той съвсем се е променил. Той се опитва да се държи като Бойко Борисов, когато беше главен секретар на МВР. Гешев има нещастието обаче да е прекалено прозрачен. По този начин, по който се издигна Борисов, се направиха още няколко опита и вече всички са наясно какво се цели с тази публичност. Това е изтъркан подход, който не работи, независимо че голяма част от медиите са купени. До преди седмица се забавлявах да чета колко е готин Гешев и как мафията е срещу него, което е копие на това, което говореше Борисов през 2013 г. – който не харесва Цветанов, е от мафията. Оказа се, че ГЕРБ не харесва Цветанов. Редно ли е да запитам ГЕРБ ли е от мафията?

– ГДБОП има ли капацитета да разследва хакерски атаки?

– Там са 30 души, които са заети с всички престъпления, свързани с компютри. Те нямат физическата възможност да обърнат внимание на всеки случай, който става известен. В по-голямата си част те работят по сигнали. Когато някой се оплаче или избухне скандал. За всички други случаи, за които знаят, но няма сигнал, те не ги регистрират, защото ще е нелицеприятна статистиката. Трябва особен подход към структурата за борба с киберпрестъпленията и тероризма. Когато се дадат пари за тази дейност, те влизат в бюджета на МВР, а той е продран чувал.

Мартин Георгиев, „Сега“

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране