07.12.2023 | 0:56
Министър Тагарев контрира Румен Радев
"БТР-ите не са използвани от 80-те години насам, армията не е проявила интерес към тях"

“БТР-ите са машини, които са дадени на тогава създадените вътрешни войски по време на Възродителния процес и които оттогава не са използвани. БТР-ите са категорично с отпаднала необходимост. Армията не е проявила интерес към тези машини”. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди изслушване му в парламентарната комисия по отбрана, след като президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на техниката на Украйна.

В мотивите към ветото е отбелязано, че “предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони”.

Възникна обаче въпросът – правено ли е това някога изобщо. От министърът на отбраната разбираме и отговора – не.

Тагарев уточни, че БТР-ите са тежки машини и скъпи за поддръжка. “За охрана на границата трябва високопроходима техника”, каза той.

Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. Според държавния глава не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.

“Мотивите на президента не са свързани с Министерството на отбраната, защото машините са собственост на Министерството на вътрешните работи и изложените доводи са свързани с тяхното потенциално използване за охрана на границата и действия при бедствия и аварии”, коментира още Тагарев.

“Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост. Това не са машини, с които могат (украинската армия, бел.ред.) да тръгнат в атака, но в определени условия си вършат работата. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високопроходима техника”, обясни министърът.

Не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите по транспорта на техниката до Украйна, каза още Тодор Тагарев.

В дневния ред на заседанието на комисията по отбрана е и въпросното вето на президента върху споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Прогнозите към момента са, че то ще бъде преодоляно лесно.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране