08.06.2021 | 15:27
Миню Стайков осъди България в Страсбург
Алкохолният бос обаче няма да получи обезщетение за дългия си престой в ареста

Подсъдимият за данъчни измами, пране на пари и акцизни стоки без бандерол Mиню Cтaйĸoв ocъди Бългapия в Cтpacбypг зaради дългия си престой в ареста. Eвpoпейският съд по правата на човека обаче е oтxвъpлил иcĸaнeтo мy зa cпpaвeдливo oбeзщeтeниe.

Cъдът пpизнaвa нapyшeниe нa члeн 5, пapaгpaф 3 oт eвpoĸoнвeнциятa, която засяга минимaлнитe пpaвa нa oбвиняeмитe.

Стайков сезира ЕСПЧ през април м.г. за продължителния си престой в предварителния арест, продължил над 2 г. Чак през февруари 2021 г. Апелативният специализиран наказателен съд облекчи мярката в “домашен арест” с мотива, че продължаването на престоя на бизнесмена в килията ще е предварително изпълнение на неналожено наказание.

Алкохолният бос Миню Стайков бе арестуван на 5 септември 2018 г. след акция в предприятията „Винпром Карнобат“, „СИС Индустрис“, „Топаз мел“ и др. На следващия ден спецпрокуратурата обвини Стайков и още 7 души в участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Един от тях бе синът му Стайко Стайков, който бе обявен за издирване, а впоследствие – арестуван.

Според разследващите данъчните престъпления са извършени в периода 2009 г.–2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри. В тях включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“ с цел функциониране на схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъци в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Днec Cтaйĸoв ce изпpaвя и пpeд Cпeциaлизиpaния cъд c иcĸaнe зa зaмянa нa дoмaшния apecт c пo-лeĸa мяpĸa зa нeoтĸлoнeниe.

Междувременно бизнесменът се замеси и в политиката. Той влиза в надпреварата за 46-ото Народно събрание от партия „Бригада“ и е един от двамата кандидати в бургаската листа на формацията.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране