06.02.2024 | 18:41
Митрофанова: Русия може да си прибере паметниците от съветско време от България
Руският посланик обясни, че паметника на Съветската армия е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново

В 45-минутно интервю за рускоезичната телевизия RTVI руският посланик в България Елеонора Митрофанова не изключи възможността съветски паметници да бъдат прибрани в Русия, когато са нежелани или демонтирани в България.

Тя уточни обаче, че паметника на Съветската армия е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново. Според нея сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от паметника на съветската армия, “който се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 година насам, но в крайна сметка те успяха “да решат” този въпрос”. Положението с премахването на паметника “Альоша” в Пловдив е “висящо”, каза Митрофанова.

Тя заяви още, че абсолютно се игнорира, че България е била на страната на хитлеристка Германия и именно съветската армия и съветското ръководство прави възможно запазването на България в сегашните є граници. “Иначе страната щеше да е в Софийска област и в Стара планина. Южната є част пък щеше да отиде към Гърция, а други части – към Сърбия и Румъния”, счита Митрофанова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране