01.10.2020 | 12:11
Навални заяви, че Путин стои зад отравянето му
Нямам други версии на станалото, каза той пред "Шпигел"

Руският опозиционер Алексей Навални обяви, че президентът Владимир Путин стои зад отравянето му през август.

„Твърдя, че зад това престъпление стои Путин и нямам други версии на станалото“, каза Навални в интервю за сп. „Шпигел“.

В разговор с изданието той заяви, че след лечението му в Берлин – където бе транспортиран от Омск преди почти месец и половина – ще се върне в Русия. „Не се страхувам“, казва той.

Германското правителство обяви в началото на месеца, че в организма на Навални са открити следи от нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“. Изследванията се потвърждават от две независими лаборатории от Франция и Швеция.

Други коментари от интервюто все още не са достъпни – цялото интервю ще бъде публикувано онлайн за читатели с абонамент по-късно днес, а утре – в новия брой.

Днес темата е в дневния ред на европейските лидери, които се събират в Брюксел и се очаква да обсъдят и възможностите за европейска реакция след станалото. Русия твърди, че не е получила доказателства за отравяне, а вчера каза, че не се съмнява, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще потвърди, че опозиционерът е бил отровен, както това стана с бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране