13.08.2019 | 1:02
Намесени сме в корупционния скандал със Заев: Боки и Зоки
Печално известните бизнесмени Боян Йовановски (с прякор Боки 13) и Зоран Милески (Зоки Кичеец) прибрали подкуп от 1 млн. евро от предприемача Йордан (Орце) Камчев

Няколко дни в Северна Македония не се говореше толкова за отношенията с България, но вчера София отново си намери място в дневния ред на Скопие. Този път причината бе неочаквана.

Водещата тема напоследък бе една: дали обещаното от премиера Зоран Заев ново начало за върховенството на закона в страната може да се сбъдне и дали самият той има право да говори за него.

Записът на италианския вестник „Ла верита“, показващ как печално известни бизнесмени – Боян Йовановски (с прякор Боки 13) и Зоран Милески (Зоки Кичеец) – вземат подкуп от 1 млн. евро от предприемача Йордан (Орце) Камчев, за да даде подкуп на ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева и институцията ѝ да се произнесе в негова полза по дело за пране на пари.

Тази привидно вътрешнополитическа история обаче надхвърли значението на конкретния корупционен скандал. Дни наред премиерът Зоран Заев е под натиск от опозицията, тъй като Янева бе сред доверените му хора. Докато част от противниците му говорят за оставка, други изтъкват провала на Специалната прокуратура, разследваща дела, образувани на базата на направени чрез подслушване записи по времето на бившия премиер Никола Груевски.

В третия запис, който пусна журналистът от разговори между бизнесмените, се споменяваше още едно име и то разтърси Скопие. Името бе Зоран Заев. Камчев, споменал го лично с надеждата премиерът да не се меси в случая му, казал и друго: „Българите да не се месят.“

Три записа

Напрежението се натрупва от четвъртък насам. Тогава първият запис на „Ла верита“ показа две сцени – една с броене на пари и слагането им в чанта, друга с напускащите дома на Камчев (със същата чанта) Йовановски и Милески.

Вторият в петък бе с осем разговора на тримата участници, в единия от които се появява женски глас – този на Янева. Диалозите засягат въпроси за бъдещето на Камчев – как той ще бъде освободен от домашен арест и паспортът ще му бъде върнат, а случаят му в Специалната прокуратура – решен. Гласът, приличащ на този на Янева, казва, че тя е „много заета“, но въпреки това прокурорът по делото Лиле Стефанова не може да направи „нищо“ без нея и ситуацията е „под контрол“. Янева вчера не отрече, че е разговаряла с Камчев, но определи общуването им като „преговори“, за да може той да стане свидетел по друг случай, разработван от CJO (Специjално jавно обвинителство).

В третия разговор обаче за Заев се говори с кодовото име ЗЗ. Йовановски обяснява, че е говорил с него „в понеделник“. Камчев допуска, че Заев „няма да създава проблеми“, а събеседникът му се съгласява. Премиерът реагира веднага и каза, че Йовановски е злоупотребил с името му, за да си придаде важност пред Камчев. Заяви, че е говорил с Йовановски единствено за дейности на негова хуманитарна организация.

Специалната прокуратура на прицел

Преди две години Катица Янева бе човекът с най-висок рейтинг в Северна Македония. Тя оглави институцията, създадена заради един от големите политически скандали в Скопие в последните години – подслушаните разговори от управлението на премиера Никола Груевски. Записите от тях (т. нар. бомби) бяха степенката, на която тогава сравнително новият на социалдемократическата опозиция Зоран Заев застана, за да добие популярност в страната. Не просто самите записи предизвикаха силен отзвук в македонското общество, а и съдържанието им – дела за злоупотеба с влияние, корупция, изнудване, пране на пари и масово наблюдение на елита в страната можеха да бъдат започнати на базата на записите. Дори срещу самия Груевски.

Така и стана.

Политическата криза, която се развихри след „бомбите“ (определяни от Груевски като „опит за държавен преврат“), почти завърши със среща на ЕС, САЩ и лидерите на големите партии – ВМРО-ДПМНЕ, социалдемократите и две албански. В Пържино, където бе сключено споразумението, се положиха и основите на CJO, създадена, за да разследва съдържанието на записите.

Присъда получи Груевски, макар и да се спаси от нея с бягство в Унгария. Това стана и с братовчед му, Сашо Миялков – шеф на разузнавателната служба. Засегнат се оказа и Орце Камчев – същият бизнесмен, известен с тогавашната си медийна империя и конгломерата „Орка Холдинг“, когото България за кратко предлагаше за почетен консул в Охрид. „Империя“ бе дело за пране на пари, от което според друго дело, „Рекет“, двама бизнесмени със спорна репутация са предложили на македонския и български гражданин Камчев да се спаси.

Йовановски и Милески бяха задържани на 15 юли тази година „на граница“, според някои медии – при опит да влязат в България. Дни след това Янева подаде оставка. Няколко месеца след като бе допунала, че може да се бори за втори мандат, тя заяви, че ще остане на поста само докато ѝ бъде избран наследник. Малко след това телефонът ѝ бе конфискуван във връзка със случай на подкуп, предложен от заподозрян на прокурор, за да продължи по-благоприятно случаят му. Нито Камчев, нито Янева бяха споменавани публично, но всички гледаха към тях: бизнесменът бе освободен на 4 март – две седмици след датата, на която се предполага, че Йовановски е получил парите (20 февруари 2019 г.).

Случаят изникна в момент, когато трябваше да се реши бъдещето на CJO – институция, образувала много производства срещу управяващата партия. Мандатът ѝ от пет години изтича и може да се удължи само със закон и две трети мнозинство. Трябваше да се вземе решение- да остане ли тя постоянно действащ орган, да се интегрира ли като звено в системата на прокуратурата (но не и като отделни институция, или да изчезне, като прехвърли работата си. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, която определя CJO като маша на партията на Заев – нейни политици или протежета в предишната власт са сред заподозрени и обвиняеми – заплашиха да блокират новия закон, който ще се приеме, ако няма избори.

В тази обстановка управляващите и ВМРО-ДПМНЕ започнаха да преговарят – и за CJO, и за избори. Заев първоначално отказваше да обвърже подкрепата на опозицията за закона с изместване на изборите с няколко месеца. Опозицията даваше ситуацията с Янева като аргумент срещу CJO, „провалената“ институция. Записът с Йовановски, Милески и Камчев само засили това впечатление.

След последния запис заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николовски нарече премиера „капо ди тути капи“ и заяви, че то е бил подробно информиран за операция за рекетиране на много бизнесмени.“

Във „Фейсбук“ Заев настоя, че „Северна Македония е подготвена за справедливост, колкото и да е трудно и травматично.“

„Българската следа“

Откъде Камчев е получил записите? Македонски медии коментираха, че той може би е записвал сам. Покрай факта, че има български паспорт, се говореше и за недоказаната роля на България – публикация на „Дойче веле“ се позоваваше на собствени източници, според които София се е погрижила за сигурността му. Цитиран е отговор на българските власти, според който на Камчев е предоставена охрана, но това не доказва твърденията, а България отрича Камчев да е искал съдействие (впрочем версията за „българска охрана“ на Камчев се върти в македонски издания от април).

Телевизията на Йовановски 1тв, междувременно, обяви, че записът минал „през Будапеща“ (където се намира Груевски). Телевизията, поддържаща версията, че записът е компрометиран, обръща внимание на факта, че „Ла верита“ често изразява позиции на ВМРО-ДПМНЕ.

Македонските власти отричаха България да има роля в случая „Рекет“, направи го и самият Заев, който припомни, че София е приятел и не може да коментира такива твърдения за нея. „Българска следа“ обаче изникна и в третия запис, пуснат от „Ла верита“. В него се чува как Камчев обяснява на Йовановски: „Българите вече да не се месят.“ Според контекста на разговора вероятно намесата на София е била по време на ареста на Камчев, а Йовановски казал на съпругата на Камчев да предаде на „българите“ да не го правят повече, пише „Дойче веле.“ Дали Камчев има предвид опит българската страна да повлияе на правосъдието, нито за кои „българи“ (изпълнителната власт, други институции или конкретни хора) става дума, не е изрично упоменато в записите.

„Добре, те опитаха нещо, приятели сме, приятел трябва да пробва, но сега знаем кой ключ ще отвори вратата.“

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране