05.12.2019 | 21:11
Народът изтръпна: Над 100 тона пилешко със салмонела са дошли на българския пазар
Това съобщиха от Агенцията по храните

Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар. Информацията беше потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Голямата част от месото е било предназначено за преработватели, които допълнително работят с него – обработват го топлинно или се влага в колбаси. Има и месо, което вече е стигнало до трапезата на българина.

България е разбрала за заразеното пилешко през европейска система за бързо оповестяване. Последният сигнал от Агенцията по храните са получили на 2 декември.

Колко общо пилешко със салмонела е влязло в България не е ясно, колко е продадено от Агенцията също не знаят.

От началото на годината има общо 16 сигнала за пилешко месо със салмонела от Полша. Като само за около месец е имало 10 случая на пилешко със салмонела на българския пазар от един и същи доставчик.

“Да, реално има хора, които са купили това месо. Това е един период, който не може да бъде спрян. Нашите инспектори извършват проверка на местата. По партиди вероятно могат да разберат. Но не сме обявявали партидни номера”, каза д-р Кремена Стоева – дирекция “Контрол на храните”, БАБХ

От Агенцията обясняват, че ако месото бъде обработено топлинно, при температура по-висока от 70 градуса – опасност вече няма.

От БАБХ обявиха, че засилват проверките на месото от този производител, което идва в страната ни. Всички пратки ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела.

Първото предупреждение за заразеното месо у нас е получено през март, а до края на октомври нотификациите са станали 6. От края на октомври до момента са получени още 10 съобщения по системата.

Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия, съобщават от БАБХ.

„Реално има хора, които са купили това месо, защото нотификациите не пристигат в деня на производство на месото. Нотификациите пристигат при нас значително по-късно и има един период на реализация на всяка храна. Това е един период на търговия, който по никакъв начин не може да бъде спрян”, допълва казва д-р Кремена Стоева – дирекция “Контрол на храните”, БАБХ

От началото на годината близо 500 души са се разболели от салмонелоза. Толкова са били и през миналата.

От Агенцията по храните не проследяват месо, което вече е термично обработено и се продава в търговските обекти.

„Характерното при салмонелозата е, че е по-опасна, както и другите инфекциозни заболявания, е по-опасна при малките деца. Тъй като, попаднала в някои храни, мляко, млечни продукти, яйца, може да предизвика много по-бързо симптомите и те да са по-тежки”, допълва Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

А те са – температура, отпадналост, гадене, повръщане, диария. Заради честите проблеми с производителя от Полша от Агенцията по храните ще взимат проби от всички негови пратки.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране