13.09.2021 | 21:29
На 16 октомври ще се проведе “Надбягване в Източни Родопи”
Лицето на този ултрамаратон е Мая Танева от Асеновград

На 16 октомври, събота, фондация “Наука за природата” организира първото официално Dog friendly надбягване в България. Планинският ултрамаратон ще се проведе в Източни Родопи, а стартът ще бъде в Крумовград.

Всеки участник ще може да избере една от трите дистанции, в които има възможност да се включи:

Диво трасе: 62 km – Крумовград – Ковил – Татул – скални ниши с. Неофит Бозвелиево – Находище на родопски силивряк – Шейтан дере – яз. Студен кладенец – Вълчи дол – Крумовград. Контролно време – 10 часа, денивелация +1500 m.

Полудиво трасе: 33 km – Крумовград – Ковил – скални ниши с. Неофит Бозвелиево – Вълчи дол – Татул – Крумовград. Контролно време – 6 часа, денивелация +800 m.

Питомно трасе: 5 km – Надбягване за малки и големи по поречието на р. Крумовица, това трасе се препоръчва за деца и неопитни бегачи. Всеки ще може да се наслади на дивата природа и да бяга колкото може.

Лицето на този ултрамаратон е Мая Танева, тя е от Асеновград и е позната сред планинските бегачи в България. Участвала е в над 40 състезания, мотивирала е много хора да започнат да спортуват. Тя често е доброволец в различни дейности – организиране на спортни събития като „Спаси Пирин”, изграждане на екопътеки и др. Мая Танева също така е член на НПО „Дай лапа“.

Маршрутите на състезанието се движат изцяло по неотъпкани пътеки, като не се пресичат туристически или други маркирани маршрути, тъй като в местността няма нито една маркирана (официална) туристическа пътека. Това прави района още по-привлекателен за авантюристите. Всеки участник ще може да се докосне както до известни културни паметници като Татул, така и до уникални природни феномени като Шейтан дере. Макар трасето да не предлага голяма денивелация, техничните спускания и изкачвания ще събудят интереса и на най-запаления бегач.

Целите на ултрамаратона са:

– да популяризира природните богатства на района;

– да развие района като дестинация за природосъобразен туризъм. Районът се отличава с дивата си природа, чистата околна среда и с топлите и добродушни родопчани;

– да се даде достъп на местното население до организиран спорт.

За регистрация, моля, посетете www.divirodopi.com

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране