05.08.2019 | 21:42
Николина Ангелкова отново бръкна в торбата за харчове
Напъните й обаче  имат ефект най-вече  в нейните отчети, които рязко се разминават с действителната картина

Министърът на туризма Николина Ангелкова продължава да демонстрира  „титаничните“ усилия , които тя и екипът и полагали за „създаване на атрактивен продукт“, с който да бъдат привлечени туристите у нас. Тези нейни напъни обаче  имат ефект най-вече  в нейните отчети, които рязко се разминават с действителната картина.

Единственото реално нещо,  което се случва на този етап са срещите й с различни браншови организации от сектора, които са принудени да изслушват „рецитациите“ й  за това, което се очаква да се случи , вследствие на „неуморния“ труд на чиновниците от  ръководеното от нея ведомство. Но всичко това е…в бъдеще време.

Не  стои така въпросът   с неспирните харчове на министерството. Само преди дни за пореден път бяха обявени  две обществени поръчки за изграждане на рекламни щандове на изложения, които предстоят. Те за пореден път

ще глътнат над 600 хил.лева,  от джоба на данъкоплатеца.

Първата поръчка е за изграждане на национален щанд за представяне на България като атрактивна дестинация на международното туристическо изложение World Travel Market 2019 в Лондон.

Според официално обявения предмет на поръчката , изпълнителят трябва да предостави оферта  за изграждане на националния щанд на България на изложението  , който ще бъде с площ от 295. 75 кв. метра.

По абсолютно същия модел, по който се правеха поръчките до този момент, от изпълнителя се изисква да представи  анимационна програма, да организира дегустации на български качествени бели и червени вина с участието на  сомелиер и да рекламира  български традиционни специалитети.

Както можем да се досетим,  точно за тези дейности  бъдещият изпълнител едва ли ще трябва да бръкне и да харчи от собствения си джоб, тъй като всеки производител  с удоволствие би се разделил с  малка част от продукцията си, стига тя да бъде представена на подобен форум …безплатно.

Харчовете на бъдещите организатори на щанда ще бъдат свързани най-вече с отпечатването на 200 дипляни, съдържащи  списък и кратка информация за съизложителите на съответния език, профил, интернет сайт – това изискване  е записано в условията  на поръчката. За нея обаче възложителят (министерството на туризма) е предвидил да похарчи близо 400 хил.лева. ( 330 000 без ДДС)

Сред изискванията на туристическото ведомство е и наличие на анимационна програма, която  да отразява „традиционни елементи от българската култура, да представя типични занаяти, обичаи, фолклор и традиции и да бъде в унисон с основните акценти в представянето, да е оригинална и съобразена със спецификата на изложението и пазара“. Това гласи  заданието.

Очевидно  за трите дни в Лондон  през ноември , ще хвръкнат доста  средства, за да преставим страната си пред английската публика.

Какъв ще е ефектът от всичко това, обаче далеч не е ясно.  Няма как да  оставим настрана факта, че в повечето случаи „обликът“ на страната ни пред англичаните основно се свързва с евтиния алкохол и „достъпните“ местни хубавици . Дори през миналата година, когато

„титаникът български туризъм“ взе още не беше корабокруширал,

Дори в официалната статистика  гостите от обединеното кралство, които са посетили страната ни ( дори и за ден и с цел  бизнес) са били едва 424 384  души през цялата година. Това според официалната статистика.  Разбира се най-много са били те през летния туристически сезон, когато твърдият алкохол се лее по Черноморието без ограничения.

Анализите на хората от бранша отдавна показват, че „интересът“ към страната ни се базира единствено на факта, че България е четири пъти по-евтина като дестинация, в сравнение  с курортите по света…

В какво по-различно  ще ги убедим на предстоящото изложение в Лондон, засега не е ясно. Или най-много да  похарчим поредните хиляди левове, предназначени за отбран кръг приближени до министърката фирми?!

Другата поръчка от  туристическото ведомство   е страната  да се представи  с информационни щандове  на изложенията в Букурещ и във Варшава.

В румънската столица щандът ни ще бъде с площ  82.5кв.м., а в  полската – върху 196.75 кв.метра. Изискванията, които експертите в Министерството на туризма са поставили  към изпълнителите, показват,  че те не са пренапрегнали от  много от мислене. Текстовете в тази поръчка  са буквално „копи пейст“   от поръчката за Лондон.

Само, че тук предвидените за този харчлък пари са  по – малко – 140 хил. без ДДС.

Ако съдим по досегашните данни от това лято , броят на румънците и поляците у нас  не просто е намалял  значително, но хотелиери говорят  за срив в интереса им към нашата страна.

Дали  станалите вече пословични с безвкусицата си и с мизерното си представяне нашенски рекламни щандове  ще променят картината през следващата година? Отговорът  е лесно  прогнозируем – едва ли.

Инак министър Ангелкова не спира да „мисли“ как да подобри низходящата тенденция в интереса към страната ни.  Преди дни на срещна с представители на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, тя не пропусна да изтъкне важността на разнообразните туристически услуги, които България предлага, но също така и да прехвърли топката в полето  на „специалистите за устойчивото им развитие и за качеството на продукта“. Опита се за пореден път да ги убеди, че спадът в туризма „според официалната статистика“ бил едва 3 на сто, сякаш същите тези хора, съвсем са се объркали като говорят не за спад, а за срив и то от порядъка на 20 на сто.

Но както Ангелкова се изразява , 2019-а била  „предизвикателна за туризма“. Тази игра на думи и цифри обаче, едва ли може да заблуди някого.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране