06.03.2020 | 23:29
НСИ понижи значително ръста на БВП за 2019 г.
Статистическият институт "изпуснал" импорт на горива за 3-4 млрд. лв.

Първата ревизия на експресните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на България през четвъртото тримесечие на 2019 г. показва значителна ревизия надолу. Освен това статистическият институт “изпуснал” внос на горива за 3-4 млрд. лв. през 2019 г. Това стана ясно от обясненията на ръководството на института, начело с председателя Сергей Цветански.

Шефовете на НСИ направиха вчера опит да се оправдаят за неверните данни за икономическия растеж през миналата година. От статистиката отрекоха да е направена грешка, а още по-малко манипулация, на данните за БВП за 2019 г., но въпреки това данните за четвъртото тримесечие са коригирани повече от обичайното. Оповестените през февруари експресни оценки за четвъртото тримесечие на 2019 г. показвах ръст на икономиката от 3,5%. Оповестените вчера сезонно изгладени данни вече са за 3,1% растеж на икономиката. За цялата 2019 г. по предварителни данни ръстът на БВП е 3,4% спрямо 2018 г. Това е значително под очакваните 3,7% от Европейската комисия в зимната и макроикономическа прогноза за България.

Пръв за неверните данни алармира депутатът от “БСП за България” Румен Гечев , който обвини премиера Бойко Борисов, че е дал грешни данни на Брюксел за ръста на икономиката, които го показват доста по-голям, отколкото е в действителност. Гечев оповести, че в данните си през миналата година НСИ не е отчитала коректно вноса на горива, което е причина за нереално високия ръст на БВП. Според него реално икономиката не е нараснала с 3,5%, а под 1%. По оценки на БСП в оповестените експресни данни не е отчетен внос на горива за 4 млрд. лв. и затова се получава нереално завишен ръст на икономиката. Още след като от БСП обявиха, че се оповестяват неверни данни, след среща на Агенция “Митници” и НСИ се оправдаха, че има необхванати данни по вноса заради промяна в законодателството от началото на 2019 г. Заради която вносителите и по-конкретно тези на горива дават предварителна декларация и доста по-късно окончателна. Разминават се обаче сроковете, в които се подават окончателните декларации, тоест съдържащите пълните данни за реалния внос и тези, в които НСИ събира тези данни и ги включва в изчисленията си.

От обясненията на НСИ при ревизията на данните стана ясно, че действително има “изпуснат внос”, който според експерти от института е около 4 млрд. лв., а според председателя му Цветарски – “3 милиарда и нещо”, но това не променя съществено БВП заради извършени други корекции на обща стойност 8,6 млрд. лв. Разликата идва от промяната в законодателството, която е променила декларирането на вноса и е забавила отчитането на внесените горива с месеци. Цветарски обяви, че става дума за проблем с навременността, а не за грешка. Той самият не знаел за законовата промяна, която променя ситуацията със събирането на данните. Добави, че очевидно институтът не е бил подготвен да отчете тази промяна в декларирането на вноса. Затова е разпоредил одит на процесите в отдела, който се занимава с данните за външната търговия, за да се види как по-навремено да се вижда нужната информация и как да се работи с митниците, така че ако има проблем, да се види по-навреме. Не се разбра защо за цялата минала година не са взети мерките, които се взиамат сега, за да се реагира по-навреме.

Цветарски обясни, че когато има съмнения за дадени данни, се прави проверка по групи, а и на отделни фирми, за да се види откъде идва разликата. В конкретния случай разликата от близо 4 млрд. лв. по вноса също била проверена с конкретната фирма, която е най-големият вносител на горива. Увери, че е невъзможно да се направи манипулация, защото в събирането и обработването на данните участват много хора и няма как “да си измислиш нещо и да го наложиш”. Според него данните за вноса не били изчислени правилно.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране