01.07.2022 | 9:17
Нямаме ултиматум, а личен шантаж на Митрофанова
Коментар във "Фейсбук" на журналиста Григор Лилов

Ултиматум от Руската федерация към България НЯМА!

Повтарям – НЯМА!

Има шантаж, направен лично от посланик Елеонора Митрофанова и само от нейно име.

Имаме спецоперация с пропаганден характер, в чиито мрежи да се хванат „улавите българи”, както и друга за минимализиране на някои щети заради двойна агентура.

Пак повтарям – нямаме дипломатическа нота, камо ли пък ултиматум.

ЗАЩОТО НОТАТА Е СТАНОВИЩЕ НА ДАДЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ДО ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО.

В случая обаче в това писмо няма становище на руското правителство до българското, нито на руското Външно министерство до българското.

Има само заплаха на лицето Митрофанова, че тя в качеството си на представител на нейната си държава ще предложи на нейните си шефове, които ръководят съответните институции, да предприемат крайни мерки към България, вкл. и прекъсване на дипломатическите отношения.

Ключовите фрази са две „(аз) ще предложа“ и „на руското ръководство“

Цитирам съответния пасаж от писмото на Митрофанова:

„… пред руското ръководство ще бъде незабавно поставен въпроса за закриване на Посолството на Руската федерация в България”.

Значи въобще, още не е поставян за решаване в руското Външно министерство, в руското правителство, пред руския президент Владимир Путин.

И засега никой не го поставил, вкл. и посланик Елеонора Митрофанова.

СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМАМЕ УЛТИМАТУМ, А ЛИЧЕН ШАНТАЖ НА ПОСЛАНИК МИТРОФАНОВА.

С това писмо – неговият недопустим тон като към колония и поставянето на срокове в него посланик Митрофанова плаче за експулсиране. Ако в руското Външно има разбиращи от работата си ръководители на тяхната дипломация, надали ще експулсираме Еленонора Митрофанова – те сами ще си я отзоват.

ИМАМЕ ОБАЧЕ ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА – от държавни институции до самия парламент и президента, от политически лидери, ОТ КОЕТО ТРЯБВА ДА НИ Е СРАМ (отявлената лъжлива медийна и политическа пропаганда на партиите е на друга сметка)

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви:

„Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души (13 дипломати според мен + 4 консула, вкл. с консулството в Екатеринбург, което закриваме), Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.“

БЕЛЕЖКА Иначе съставът му е 118 души. Това число се постига с трик – временно командировани. За срок от 6 месеца първи път, веднага след това – още 6 месеца, после – още 6 месеца и така до края на света. Въпросът е защо българското Външно уважава тези „командировъчни” и на чии интереси служи в действителност – националните или други? И не само, понеже всички български правителства охотно акредитираха в България пълчища руски дипломати и технически сътрудници.

.Не за чудене, че след като сме отстъпили за реципрочността, разни госпожи ще се считат в правото си да поставят на България ултиматуми ОТ СВОЕ ИМЕ. „Подай пръст, за да ти захапят ръката” е родна поговорка, визираща именно такива ситуация.

.Потресен съм, че клякаме пред заплахата, отправена от лично име от Елеонора Митрофанова. Представям си какво клякане ще настане, ако наистина имаше нота от руското Външно министерство от името на министър Сергей Лавров или,”ох, Господи помилуй!” от самото руско правителство.

Недопустимо е клякането, понеже при 12(13) наши дипломати в Москва, правителството допуска у нас 23 руски дипломати и 25 души административен персонал. Така се нарушава основен принцип в дипломацията – реципрочността на бройките дипломати.

Този проблем го поставям от години насам.

За ваше сведение: основни наши съюзници в ЕС и НАТО, основни наши икономически партньори имат далеч по-малък брой дипломати, отколкото Руската федерация, която ни е обявила за враг.

Сега правителството на Кирил Петков изгони 36 дипломати и 34 души технически персонал.

По два списъка.

По първия списък – за постигане на реципрочност са 37 души и той е изготвен от Външно министерство.

По втория списък – за нерегламентирана дейност първоначално са 33 души, от които 20 дипломати.

Вярвам, че рано или късно ще се стигне и до третия, най-важния списък: на агентурата за влияние и прокситата на руските спецслужби. И ще разберем, че трябва да строим държавата си отново, защото практически почти целият български властови елит ще се окаже такъв.

И малко факти: кадрите на руското посолство и руските спецслужби са изгонени с три ноти от българска страна:

№ 54-64-123: с мотив реципрочноста се изисква напускане на 23 души дипломати и 25 души технически персонал

№ 54-64-124 и 54-64-125 в тези ноти мотивът е „персона нон грата” заради нерегламентирана дейност.

РАВНОСМЕТКАТА

Тези дни беше направена първа крачка в изграждане на отношения на суверенитет между България и Руската федерация вместо слугинажа ни като „троянски кон”. Заедно с това беше направена и стъпка назад: отново не се спази реципрочността.

И бяха направени още две дължини назад: с политическата реакция на партии и държавни мъже на недопустимото лично писмо на Елеонора Митрофанова, която си позволи от свое лично име да поставя ултиматуми на България.

БЕЛЕЖКА: чакам истински щурм с коментари, че наистина има нота. Но нота няма!

Няма, макар че един-единствен човек в България го твърди – аз

Както нямаше и прието предложение на Макрон и паднало вето срещу Северна Македония, както само аз съобщих. Пак единствен у нас. На опровергаващите ме тогава им предложих факсимиле на текста на Решението на парламента, публикувано в „Държавен вестник”.

Сега ви предлагам факсимиле от писмото на лицето Митрофанова, лъжливо наричано нота и ултиматум. И факсимиле от руската търсачка „Яндекс“ на заглавията в руските медии в смисъл „Посланикът на Русия в България не изключва скъсване на дипломатическите отношения“.

Коментар на Григор Лилов

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране