01.06.2021 | 10:05
Освободеният зам.-шеф на ДАНС: Целта е да овладеят службите (ВИДЕО)
Ще заведа дело за отстраняването ми, каза Недялко Недялков

“Извършена е проверка за това дали съм нарушил престижа на институцията. Имам две награди за тази година, не знам как не си изпълнявам работата тогава. Ще заведа дело за отстраняването ми”. Това заяви пред журналисти освободеният от поста на зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков.

„По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят”. Така той коментира мотивите за освобождаването си от поста. Вчера той беше отстранен за системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на Агенцията.

По думите му може би е допускал някакви грешки през седемте години, в които е заемал поста. „Не мисля обаче, че те са толкова големи, че да доведат до освобождаването ми от длъжност”, категоричен е той.

Овладяване на службите – това посочи като голяма цел на освобождаването си Недялков. Вчера той прогнозира още кадрови промени в службата за национална сигурност, без да посочва в какъв аспект очаква да са те.

Недялков намекна, че е станал жертва на решението си да отнеме достъпа до класифицирана информация на вътрешния министър Бойко Рашков. Вътрешният министър отказа коментар.

За освобождаването си Недялков обясни, че е разбрал от свои колеги в понеделник преди обяд. Официално той не е бил уведомен за решението на Министерския съвет. В мотивите за освобождаването му пишело: системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на агенцията.

„Едва ли не, аз не мога да си върша работата. На тази позиция съм от почти 8 години, многократно съм награждаван, като тази година имам поне две награди за добре свършена работа, което действително е много странно като подход от една страна. Последно, когато говорих с председателя на Агенцията – бившия председател Димитър Георгиев, той ми каза, че още по времето на предишния служебен кабинет на президента Радев е имало натиск към него да бъда освободен от тази длъжност”, коментира той.

Недялков посочи кои са най-вероятните според него причини за освобождаването му. „Това може би го отдавам на резултатите, които постига Агенцията в това, че имаме успешни реализации срещу редица олигарси, както добре знаете, развитата шпионска мрежа, а може би и личен мотив от това, че подписът в отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков е мой”, каза още той.

Недялков разказа и за първата си среща със служебния премиер Стефан Янев, на която е присъствал и Бойко Рашков. „Тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен бяха за детайлна информация, която трябва да подготвим и докладваме за шпионския случай. Впоследствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и това няма как да се случи, но някакси отговорът ми беше приет като едва ли не оправдание от моя страна”, коментира доскорошният зам.-председател на ДАНС.

Според Недялков освобождаването му е част от по-голяма цел. „Целта на тези рокади е овладяване на службата чрез назначаване на хора, които дори и след като, ако се формира ново правителство след изборите, те няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението или крайният документ за смяна на председателя на Агенцията е в резултат на указ. Това означава, че този председател без съгласието на президента няма да бъде сменен. Друго обяснение не мога да намеря. Не участвам в политически партии, последните ми 18 години са само в службата, минал съм през всички нива на йерархията”, каза той.

Източник: Нова тeлевизия

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране