04.12.2019 | 20:35
Оставиха Банев за постоянно зад решетките
Спецсъдът за пореден път отказа да пусне бизнесмена дори и под домашен арест, за да може да лекува туморно образувание

Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Николай Банев с мотива, че все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода.
​​​​​​​
Преди две седмици Спецсъдът за пореден път отказа да пусне Банев дори и под домашен арест, за да може да лекува туморно образувание.

Защитата на бизнесмена обжалва определението, като акцентира на продължаващото над една година задържане и здравословното му състояние, а прокуратурата не е възразила.

Апелативните съдии обаче споделиха извода на съдия Красимир Комсалов, който се позова и на заключение на медицинска експертиза, според което въпросното образувание е доброкачествено и подлежи на отстраняване, което обаче не налага промяна на мярката за неотклонение.

Съдиите припомниха, че Банев е бил издирван и задържан във Франция, че в ареста е водил разговори с чужденци и търсил съдействие за убежище в Русия, като подчертават и финансовите му възможности, които позволяват да се укрие.

Съдът отбелязва още, че бизнесменът е подсъдим за тежки престъпления, а друго разследване срещу него още не е приключило.

„Последното обстоятелство налага заключението, че на този етап, макар и със значително занижен интензитет, опасността от извършване на престъпление не може да бъде напълно изключена, въпреки липсата на предходно осъждане“, се казва в определението на съда.

Според Спецсъда задържането под стража е единствената адекватна мярка за Банев, предвид и очакваната продължителност и тежест на делото, което било съдържало 242 явни и 9 класифицирани тома и предстояли разпити на много свидетели, както и изслушване на експертизи.

„Предписаното оперативно лечение и предоперативна подготовка могат да бъдат осъществени чрез привеждането на подсъдимия в съответното лечебно заведение, като впоследствие след установяване на вида на туморната формация и евентуално назначеното лечение не съществува пречка да бъде извършена нова преценка относно подходящата мярка за процесуална принуда“, пишат в заключение апелативните съдии.

Разследването срещу Николай Банев и съпругата му Евгения започна през есента на миналата година, когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството е било източено от Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик.

По-късно „Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност, а още преди две години премиерът Бойко Борисов влезе в словесна престрелка с Банев, след като каза, че предприятието е разграбено и унищожено, като определи приватизацията за „разбойническа“.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени, че са изпрали над 1 млрд. лева и присвоили общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Те са подсъдими и за укрити данъци за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“.

Според прокуратурата престъпленията са вършени от престъпна група, в която е участвала и майката на Банев – Мария.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране